Фундамент Десятинки завалюють сміттям, щоб прискорити "відновлення" храму?



Фото України Молодої

Територію незавершених розкопок першої кам’яної церкви Київської Русі – Десятинної – завалили сміттям.

Частину паркану, який закривав місце розкопок, розламано, тож тепер потоптатися на рештках фундаменту, якому понад 1000 років, може кожен, пише "Україна молода".

Видання відзначає, що археологічні розкопки на території Десятинної не завершені, бо на них не виділяють коштів. Кам’яні рештки часто просто засипані землею, і без людського втручання руйнуються через вітер, сонце, дощі й перепади температур.

Дослідники говорять про необхідність завершення розкопок, консервацію й музеєфікацію території, натомість влада переконана, що роботи завершені, і треба зводити новий храм.

Цю ідею підтримує Українська православна церква Московського патріархату, яка уже освятила ворота і наклеїла стікери з 90 Псаломом і почала водити паломників.

"Раніше на місці звалища, в "апендиксі" огорожі, поруч із валом, складували камені перед початком розкопок. Потім, коли ми пішли з території, поступово туди стали скидати сміття. Підозрюю, що частка монастиря серед того значна — там же й викинуті листівки "За упокій" знаходили. Можу точно сказати — під час нашої роботи сміття на території Десятинної не було", - розповів археолог Віталій Козюба, який п’ять років працював на території Десятинної.

Для нього стало новиною те, що на територію розкопок тепер може потрапити кожен бажаючий через розлом огорожі.

Козюба припускає, що це справа рук монахів, які таким чином могли спростити доступ до святого місця паломників, яких водять до фундаментів.

Водночас дослідник зауважує, що Інститут археології, навіть за великого бажання, не може звернутися до правоохоронних органів, заявивши про факт нищення паркану.

"Його, наскільки я знаю, встановлювали працівники "Укрпроектреставрації". Інститут археології був виконавцем робіт, субпідрядником, до паркану він стосунку не має", — пояснив Козюба.

Водночас у Десятинному монастирі (МП) кажуть, що роботи затягують археологи.

 Фото з сайту Десятинного монастиря 

"Незважаючи на всі наші звернення до влади, на даний момент ця святиня продовжує сильно руйнуватися під відкритим небом, археологічні роботи затягуються. Невідома доля загального  архітектурного проекту з відновлення Десятинного храму, конкурс на який був оголошений мерією ще на початку цього року", - сказав протодиякон Антоній Коваль.

 

Він додав, що архітектурний проект з відновлення храму, розроблений Синодальним відділом з архітектури УПЦ, який "став одним з переможців конкурса, передбачає збереження автентичних рештків древнього фундаменту Десятинної церкви, їх консервацію, будівництво музею над цими рештками, щоб кожен охочий міг подивитися на фундамент 10 століття, а вже над музеєм на спеціальних сваях пропонується зведення самого храму у візантійському стилі".

 

Як відомо, історія щодо можливого відновлення храму на строму фундаменті триває давно. Зокрема, регіонал Юрій Мірошниченко, відстоює ідею зведення на рештках фундаменту нової церкви.

Проти "відродження" храму без повних відомостей про його вигляд висловлюється багато архітекторів, археологів, представників громадськості.

Нещодавно голова КМДА Олександр Попов також наголосив, що вважає неприпустимим будь-яке будівництво на території Десятинної церкви  і виступає за збереження фундаменту.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ