Очистка Києва від ртуті і радону коштуватиме Києву 260 мільйонів


Для вивезення небезпечних речовин та відходів зі столичних спеціалізованих підприємств "Радикал" та "Радон" необхідно 260 мільйонів гривень.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на голову КМДА Олександра Попова.

"Ціна питання: по заводу "Радикал" – це приблизно 160 мільйонів гривень і по "Радону" – орієнтовно 100 мільйона гривень", - сказав він.

Для фінансування відповідних програм залучатимуться кошти з державного та місцевого бюджетів, а також екологічного фонду.

Планується, що з "Радону" небезпечні речовини вивозитимуть в Зону відчуження. Разом з тим стосовно "Радикалу" питання ще не вирішено.

Наступного тижня в КМДА відбудеться нарада, до участі в якій планується запросити представників Мінекології, МНС, фахівців підприємств, і разом вирішити питання щодо місць захоронень небезпечних речовин, що знаходяться на території "Радикалу" та "Радону", термінів та обсягів фінансування відповідних робіт.

За словами представника інституту "Єврохім", що у 2008 році розробив техніко-економічне обґрунтування проекту з очистки території заводу "Радикал", Валентина Скрипника зі 100 тисяч кубометрів відходів найнебезпечнішими є близько 10 тисяч. Решту, додав він, можна захоронювати на спецполігонах.

"Це відходи 4-го класу небезпеки. В нас такі відходи хороняться на міських звалищах", - пояснив Скрипник.

За даними фахівця, ТЕО передбачене вивезення відходів залізницею на полігон в Микитівку, що за 1,5 тисячі. км від Києва. Якщо ж полігон знайти ближче до столиці, то вартість проекту зменшиться. Скоротиться також час, необхідний на вивезення небезпечних відходів. Згідно з ТЕО, щоб вивезти з заводу всі відходи, необхідно три роки.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ