У лікарнях знову зросли побори?



Фото rodonews.ru

У київських пологових будинках і поліклініках збільшилися побори з непрописаних.

"Благодійні внески" з "не киян" беруть через касу, а тих, хто платити відмовляється, не обслуговують, пише "Сегодня".

"Ціни" зросли на 100-800 гривень.

За словами киянина Ігоря, дружина якого місяць назад народила, у пологовому будинку з них, у першу чергу, зажадали благодійний внесок.

"Нам оголосили: "Якщо ви із цього району, платите 300 гривень, з іншого району Києва, то 700 гривень, а для тих, хто взагалі не зі столиці, плата близько 1500 гривень. Усе через касу. Оскільки ми народжували не в тому районі, де живемо, довелося платити підвищену ціну", — розповів він.

Уродженка Житомирщини Марина розповіла, що за відсутність прописки їй довелося платити більше за окрему палату: "Взагалі палата коштує 700 гривень, але я заплатила 500 зверху".

Видання відзначає, що добровільні внески стають примусовими за вказівкою головлікарів.

Кореспонденти видання відправилися по поліклініках з легендою, що орендують у цьому районі квартиру й хочуть стати на облік.

"У поліклініці Печерського району нас відразу відправили до головлікаря, яка повідомила, що це задоволення буде коштує 300 гривень. Головлікар сказала, що гроші потрібно вносити в касу, а після цього обслуговуватися абсолютно безкоштовно. Називається це "оформити страховку", пише видання.

 У поліклініці Шевченківського району — свій підхід: через касу треба сплатити 50-100 гривень і йти до лікаря.

У поліклініці Солом'янського району благодійного внеску нема, але за деякі аналізи доведеться платити окремо.

"А в поліклініці на вул. Б.Хмельницького нам взагалі влаштували допит із пристрастю: на якій вулиці живеш, прізвище господарів, які здають квартиру, а потім порадили... одержати реєстрацію в ЖЕКові і з договором оренди квартири прийти до них, мовляв, тоді подумають", пише видання.

У Головному управлінні охорони здоров'я не приховують, що просять із приїжджих гроші.

"Якщо людина, яка проживає в одному районі, хоче обслуговуватися в поліклініці іншого району, йому достатньо написати заяву. На весь Київ фінансування йде з єдиного бюджету. А виходить, якщо з вас вимагають гроші, можете сміло відмовитися й поскаржитися в Головне управління охорони здоров'я. Із приїжджими інакше", - сказав начальник управління Віталій Мохорєв.

За його словами, по "швидкій" приїжджі обслуговуються безкоштовно, а все інше — за заявою й по благодійному внескові.

"Є розрахунки, скільки в середньому йде на того або іншого пацієнта в рік. Залежно від цього розраховуються й внески на його обслуговування", — пояснив Мохорєв.

Юристи ж кажуть, якщо головлікар вимагає якийсь благодійний внесок, він порушує закон, і не важливо приїжджа людина чи ні.

Кияни скаржаться, що навіть за місцем прописки їм доводиться платити: за УЗД, за здачу аналізів.

Як відомо, згідно із законом про корупцію, який набув чинності 1 липня, "благодійні внески" можуть лише добровільними, а за вимагання для головлікарів і інших посадових осіб наступає кримінальна відповідальність.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ