Шахрай видавав себе за депутата Київради. ФОТО


Столична міліція затримала 52-річного киянина, який видурював чималі суми грошей у комерційних структур, представляючись депутатом Київради.

За винагороду шахрай обіцяв допомогу у ліцензуванні різних видів економічної діяльності, амністування та "зниження податкового тиску", легалізацію та оформлення землевідводів, узаконення малих архітектурних форм тощо.

На фінальному етапі спілкування "депутат" дійсно видавав на руки комерсантам обіцяні документи, але підроблені.

Різним клієнтам зловмисник рекомендувався то депутатом Київради, то впливовим працівником міськадміністрації, або одним з керівників галузевого управління КМДА.

На кожну таку комбінацію спритник спеціально виготовляв відповідне посвідчення. Їздив на "Мітсубісі Грандіс".

Для того, щоб переконати потерпілих у власній могутності, шахрай призначав всі зустрічі виключно під будівлею КМДА на Хрещатику. Щоб розвіяти останні сумніви комерсантів, кілька разів вільно заходив до будівлі (насправді – до туалету).

Отримання чималих сум він мотивував тим, що "питання вирішує з першими особами".

Вартість послуг варіювалася від декількох тисяч до декількох десятків тисяч доларів. З одного підприємця він поступово витягнув вісімдесят п’ять тисяч доларів, відзначили в міліції.

Відносно затриманого порушено кримінальну справу. Йому інкримінується одразу три статті Кримінального кодексу – шахрайство в особливо великих розмірах, самовільне присвоєння владних повноважень та давання хабара.

Наразі слідством встановлено четверо ошуканих, а нанесений їм збиток перевищує сто тисяч доларів.

Постраждалі були шоковані, що їх благодійник у дев’яностих роках минулого століття притягався до кримінальної відповідальності за вчинення тяжких злочинів економічної спрямованості – розкрадання державного майна в особливо великих розмірах та приховування податків.

До речі, розкрадання держмайна за радянських часів було "розстрільною справою". На момент отримання шахраєм вироку в Україні вже діяв мораторій на смертну кару.

 Фото прес-служби столичної міліції

Наразі працівники УБОЗ шукають інших потерпілих підприємців. Адже вилучені речові докази свідчать про те, що ошуканих набагато більше, ніж чотири.

Громадян, які впізнали свого кривдника, просять телефонувати за номерами 232-43-40, 521-66-29.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ