У Києві позначать місця, де курити заборонено

02.11.2011  09:00

1 2 3

Молодіжні та громадські організації Києва, які борються за простір без тютюнового диму, позначать у столиці місця, де курити заборонено.

У рамках цієї кампанії молодь поширюватиме серед мешканців спеціальні графічні знаки-наліпки з інформацією про місця, де заборонено курити, а також посилання на діючі Закони і рішення Київради.

Зокрема, буде поширено знаки трьох типів "У парках та скверах курити заборонено", "У під'їздах житлових будинків курити заборонено" і "На зупинках громадського транспорту і в 50-метровій зоні навколо них курити заборонено".

"Кампанія буде корисною для киян, які невдоволені курінням у заборонених для цього місцях: під’їздах житлових будинків, ліфтах, парках, скверах, на зупинках громадського транспорту. Невдоволених багато. А право дихати чистим незадимленим повітрям на вулицях міста чи у власних будинках не тільки є беззаперечним, а ще і захищається законом", - заявляють активісти.

Водночас, додають вони, через недостатню поінформованість громадян про місця, де куріння забороне, багато хто залишається пасивним і не робить зауваження тому, хто курить в недозволеному громадському місці.

"Пасивне куріння – це велика проблема, особливо у громадських місцях (зупинках, парках, під’їздах) і закладах харчування (кафе, барах, ресторанах, дискотеках), і часто вирішення такої проблеми залежить не тільки від штрафів чи роботи правоохоронців, а від нашого контролю", – переконана координатор проекту "Київ без тютюнового диму" Олена Дуб.

"Дуже важливо, що до цієї ініціативи приєднались одразу кілька громадських організацій, волонтери яких поширюватимуть серед мешканців Києва інформацію про те, де у місті не можна курити і як захистити своє право на простір, вільний від надзвичайно шкідливого тютюнового диму", - додала Дуб.

Кампанію "Київ без тютюнового диму" підтримали: Фундація регіональних ініціатив, Молодіжний націоналістичний конгрес, Громадянська служба "Свідомо", Інститут Медіа Права і проект "Київ без тютюнового диму", а також Коаліція "За вільну від тютюнового диму Україну".

ПЕРЕЛІК МІСЦЬ, ДЕ КУРИТИ НЕ МОЖНА
 
- у ліфтах і таксофонах 
- у закладах охорони здоров'я 
- у навчальних та освітньо-виховних закладах 
- на дитячих майданчиках 
- на спортивних майданчиках 
- у під'їздах жилих будинків 
- у підземних переходах 
- у громадському транспорті, включаючи транспорт міжнародного сполучення
- місця дитячого відпочинку, включаючи ігротеки, комп'ютерні клуби, кінотеатри та прилегла до них територія 
- на зупинках громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них 
- на будинкових сходах 
- у гуртожитках 
- у церквах та у 50-метровій зоні навколо них 
- у закладах культури, фізичної культури та спорту 
- у зонах відпочинку, включаючи парки, пляжі, сквери 
- на літніх майданчиках, закритих і відкритих спортивних спорудах 
- на робочих місцях на підприємствах, установах та організаціях різної форми власності

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ