Київрада знову спробує обмежити торгівлю алкоголем


Комісія Київради з питань торгівлі розглянула проект рішення щодо заборони торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та тютюновими виробами з 22.00 до 8.00 у всіх торгових точках, окрім кафе і ресторанів.

Про це пише "Комерасант".

На думку ініціатора проекту, голови фракції "Соціальна справедливість" Алли Шлапак, його прийняття знизить вживання шкідливої для здоров'я продукції та зменшить масштаби пиятики і забезпечить спокій киян у нічний час.

Оскільки перше рішення було скасоване судом, то цього разу депутати вирішили піти іншим шляхом і убезпечити себе від можливих позовів.

На думку заступника начальника Головного управління внутрішньої торгівлі та побутового обслуговування КМДА Оксани Шрамченко, у рішенні необхідно уникнути використання терміну "заборона".

"Київрада може, наприклад, дозволити торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами з 8.00 до 22.00", — пояснила вона.

Натомість член комісії Київради з питань торгівлі та підприємництва Наталя Новак (фракція УДАР Віталія Кличка) запропонувала звернутися до Верховної ради з проханням надати місцевим радам повноваження для введення заборонних заходів.

У результаті комісія доручила КМДА вивчити досвід Львова, Тернополя та Луцька, де запроваджено таку заборону.

Водночас не всі вірять у "цілющу" силу заборони. Так віце-президент торгово-промислової конфедерації В'ячеслав Сокерчак переконаний, що нічого не зміниться, натомість знайдуться підприємці, які непогано зароблять на черговій забороні, як то було за часів Радянського союзу.

Переконані в цьому і окремі депутати Київради.

"Якщо прибрати алкогольні напої зі стаціонарних торговельних закладів, у столиці настане розквіт сурогатного алкоголю, як це сталося у Львові", — заявила депутат від фракції "Народної партії" Олена Овраменко.

Як відомо, у грудні минулого року Київрада повністю заборонили торгувати алкоголем і тютюном у ларьках площею до 40 кв. м.

Однак підприємці направили до судів позови з вимогою визнати це рішення недійсним, оскільки право введення подібних заборон місцевою владою не передбачене законом.

У вересні 2011 року Київрада скасувала свою заборону. Щоправда, торгівля згаданими товарами не припинялася в ларьках Києва ні на день.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ