Кияни судяться через ремонт доріг



Фото www.autocentre.ua

Столичні автомобілісти стали подавати до суду на комунальників за те, що попадають у ДТП там, де латають дороги.

Про це пише "Сегодня" з посиланням на адвокатів.

Окремі юристи мають по 20 звернень від водіїв у тиждень.

Так, гучна аварія на вул. Трутенка, у якій 22 жовтня загинули дві людини й троє одержали серйозні травми, відбулася, за попередніми даними ДАІ, через ремонт на проїжджій частині.

Мовляв, на Трутенка ділянка дороги, де проводився ремонт, була перекрита, а об'їзд організували на одній з зустрічних смуг.

Ділянку позначили конусами, але з однієї сторони попереджуючий знак не поставили, через що і сталася аварія.

Ще одна аварія відбулася у вихідні на мосту Патона. "Жигулі" розбилися, бо, за словами водія, він не помітив знаків про ремонт.

Схожа ситуація, відзначає видання, може трапитися й на вул. Сирецькій. Там для ремонту перегородили одну сторону проїжджої частини, тож водії, щоб об'їхати перешкоду, змушені виїжджати на зустрічну смугу. Але якщо на тій стороні, де ведуться роботи, дорожні знаки про ремонт і звуження дороги стоять, то із протилежної — ні.

"До мене звертаються близько 20 людей на тиждень. Але добитися компенсації дуже складно", — говорить автоадвокат Євгеній Приколота.

За його словами, випадки розповідають різні. Наприклад, зрізали на дорозі асфальт, а ніяких розпізнавальних знаків не залишили, машина попадає в яму, водій намагається вирулити й заїжджає в стовп. Також часто під час дорожніх робіт ставлять недостатню кількість знаків.

"Проблема комплексна. Наприклад, може стояти знак про ремонтні роботи, але навколо буде так темно, що побачити його вчасно, а тим більше зреагувати буває неможливо", — пояснив авто експерт Богдан Аганін.

У ДАІ підтверджують, що подібні випадки бувають, але таку статистику не ведуть. Лише кажуть, що коли на місце ДТП виїжджає слідча група, то в її складі обов'язково є фахівець, який оцінює якість дороги.

У "Київавтодорі" проблему визнають, але кажуть, що вся відповідальність — на підрядниках, які виконують роботи.

"Аварія на вул. Трутенка саме й трапилася через те, що ніхто не перевірив, чи дотримувалися цьому безпеки дорожнього руху. За таке несуть відповідальність підрядники. Раніше, щоб одержати ордер на такі роботи, потрібно було одержати купу дозволів. Зараз через масові ремонти процедуру спростили, але не всі стежать за безпекою", - сказав гендиректор "Київавтодору" Георгій Глинський.

Водії ж кажуть, що провокують аварії й "неправильні" знаки або їх відсутність. Зокрема, на Оболонському проспекті не видно знака "Звільнити дорогу", який висить занадто високо.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ