У новому Генплані Києва "загубились" 300 археологічних пам’яток?


До Історико-архітектурного опорного плану Києва, який є складовою частиною проекту Генерального плану Києва до 2025 року не занесено понад 300 археологічних пам’яток із 360 об’єктів. 

Про це стало відомо під час обговорення опорного плану, заявив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця.

"Формальною причиною того, що археологічні пам’ятки в новому Генплані відсутні і не будуть позначені на карті Києва є те, що межі цих пам’яток досі не встановлені. Таким чином в 300 випадках із 360, власників земельної ділянки можуть навіть не попередити про те, що ділянка, на якій вони збираються будувати, містить археологічну пам’ятку", - пояснив депутат. 

Він зазначив, що окрім незаконного нищення археологічних пам’яток (як це було у випадку знищення надзвичайно залишків давньокиївської садиби на Щекавиці, де незаконно без археологічних досліджень велись земляні роботи) можливий варіант, коли через незнання земельні роботи ненавмисно знищать археологічну пам’ятку. 

"Це жахливо, адже через те, що в новий Генплан не занесено більшу частину київських археологічних пам’яток, на місці, де знаходяться безцінні історичні реліквії можуть з’явитися будинки. У цьому випадку відповідальність за втрату пам’ятки ляже не на забудовника, а на київську владу, яка досі не вжила ніяких заходів, щодо збереження пам’яток", - заявив Бригинець. 

Голова комісії висунув вимогу до влади профінансувати вивчення пам’яток, визначення їх межі та внести всі відомі археологічні пам’ятки Києва до Генерального плану столиці.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ