Каналізаційні люки закриватимуть на замок


"Київводоканал" знайшов спосіб боротьби з крадіями кришок люків та обладнання пожежних гідрантів.

Компанія уклала угоду із Рівенським заводом "Патар" на виготовлення кришок із запірним механізмом. Люки можна буде відкрити лише за допомогою спеціального ключа, який видадуть виключно працівникам "Київводоканалу" та МНС.

Ці заходи покликанні унеможливити розкрадання люків і гідрантів, адже тільки за минулий рік злодії вкрали і здали на брухт 515 кришок та понад десять пожежних гідрантів, у 2011 році вже вкрали 333 кришки.

"Найдорожче коштують кришки від важких люків. Їх вартість сягає трьох тисяч гривень. Але такі люки переважно розташовані на проїжджих частинах, що ускладнює їх крадіжку. Тож, здобиччю злодіїв переважно стають кришки середніх та легких люків, розташовані на тротуарах, газонах, прибудинкових територіях", - розповів начальник управління експлуатації водопровідних мереж Микола Тимчук.

Вартість одної кришки сягає близько півтори тисяч гривень, а гідранта – понад дві тисячі гривень.  

"Та найжахливіше, що подібні крадіжки загрожують здоров’ю та життю киян. Перехожі та тварини отримують серйозні травми, провалюючись до відкритих водопровідних і каналізаційних люків, а несправність чи відсутність пожежних гідрантів, які мають бути розташовані на магістралі через кожні 150 метрів, спричиняють затримки у гасінні пожежі, що призводить не лише до матеріальних збитків, а й до людських жертв", - наголосили у водоканалі.

Як відомо, у січні цього року Кримінальний кодекс України поповнився статтею 270-1, згідно з якою, умисне знищення або пошкодження кришок люків карається штрафом від 1700 до 4250 гривень або виправними роботами на термін до двох років, обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені повторно або загальнонебезпечним способом, караються позбавленням волі на строк від 3 до 8 років. Якщо ж мали місце збиток в особливо великих розмірах (17 тисяч гривень), загибель людини або інші тяжкі наслідки, то злочинцеві загрожує позбавлення волі на термін від 5 до 12 років.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ