Мерія взялася за дніпровські острови



Фото ridna.ua

Столична влада вирішила розробити містобудівну концепцію збереження та розвитку дніпровських островів "Дніпровські перлини".

Як повідомляє прес-служба мерії, реєстрація учасників цього міжнародного конкурсу триватиме до 1 листопада.

За словами заступника голови Київської міської державної адміністрації Руслана Крамаренка, у рамках конкурсу фахівцям з усього світу запропоновано розробити концепцію використання рекреаційної зони.

Проекти прийматимуть до 26 грудня, а у січні 2012 року буде проведено експертизу, онлайн-голосування та відбір фіналістів.

У конкурсі передбачено одну Першу премію – 20 тисяч доларів, та дві других – по 5 тисяч доларів.

"Хочу одразу застерегти – це не конкурс архітекторів і не програма забудови. До концепції ми ставимо чіткі вимоги: збереження унікальної київської природи, екологічність, розвиток туризму та доступність. У світі багато прикладів, коли на охоронних територіях облаштовують місця для цивілізованого відпочинку", - сказав Крамаренко.

Він запевнив, що концепція збереження та розвитку київських островів "Дніпровські перлини" передбачає збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів, відтворення порушених природних комплексів, створення умов для ефективного туризму, спорту, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах.

За словами Крамаренка, у 2004 році рішенням Київради було створено регіональний ландшафтний парк "Дніпровські острови", а в 2007 році Держуправлінням екології затверджено "Проект організації території регіонального ландшафтного парку "Дніпровські острови".

"Документ прописує в рамках закону межі заповідників, зони регульованої рекреації та зони стаціонарної рекреації. Концепція благоустрою має відповідати вимогам цього документу", – наголосив чиновник.

Так, до строго заповідної зони відносяться острови: Козачий, Ольжин, Дикий, Малий, Довгий, урочище Муромець (це означає, що втручання людини – навіть її присутність, окрім з метою порятунку та охорони територій, заборонено).

Зона регульованої рекреації – це п'ять безіменних островів посеред Дніпра і острів Лопухуватий (тут можна прокладати тільки стежки, якими водити учасників навчальних та оздоровчих екскурсій).

У зону стаціонарної рекреації потрапили Гідропарк, Венеціанський, Оболонський, Долобецький і Жуків острови (тут люди можуть перебувати постійно, можна будувати, але тут теж проведені кордони, де позначені великі території "тихого відпочинку і прогулянок", де заборонене будівництво).

Станом на 27 жовтня для участі у конкурсі вже зареєструвалося більше шестисот учасників із 70 країн світу – найбільше заявок надійшло із США, України, Іспанії, Італії та Великобританії.

Про умови та перебіг конкурсу можна дізнатись на сайті:  competition-kievislands.com.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ