У столичних кафе рівень забруднення повітря перевищує норму у 12 разів



Фото kudakak.com

У київських кафе і ресторанах рівень забруднення повітря перевищує норму 12 разів. Поділ закладів на зони для курців і тих, хто не курить не дає позитивного ефекту.

Такими є результати дослідження, проведеного проектом "Київ без тютюнового диму" разом з Інститутом раку Розвел Парк (США).

За словами керівника проекту Тараса Шевченка, з червня по серпень вони взяли проби повітря в 40 ресторанах і кафе Києва.

"Результати свідчать, що в закладах, у яких паління дозволене, рівень забруднення повітря частками тютюнового диму PM2.5 перевищує норму в 12 раз і становить 124 мкг/куб. м. При цьому максимально припустима норма цих часток, установлена ВОЗ, становить 10 мкг/куб. м", - сказав він.

За його словами, навіть у ресторанах, що мають окремий зал для паління, рівень забруднення в інших приміщеннях перевищує норму й становить 45 мкг/куб. м.

Для порівняння: у закладах харчування, у яких паління заборонене взагалі, кількість шкідливих часток у повітрі не перевищує 7 мкг/куб. м.

"Ресторани й кафе, які поєднують зали для курців і тих, хто не палить, не можуть захистити того, хто не палить. З кожним вдихом у такім приміщенні людей одержує більш 4000 хімічних речовин, з яких 50 є канцерогенами. Частки PM2.5 здатні викликати кашель, прискорене серцебиття, хрипи, підвищену стомлюваність, подразнення очей, носової порожнини, а також захворювання легенів, приступи астми, гострий і хронічний бронхіт, аритмію", - прокоментував головний санлікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка.

"У Києві зараз діє рішення Київради 2008 року, за яким кафе, бари і ресторани зобов’язані розділяти "курящі" і "некурящі" місця таким чином, щоб тютюновий дим не поширювався на місця для некурців. Але на практиці у більшості випадків ця норма не виконується і відвідувачі, які не курять, змушені все одно дихати димом. Від пасивного куріння може захистити лише впровадження 100% вільних від тютюнового диму приміщень і прийняття повної заборони куріння у кафе, барах і ресторанах Києва", - додав Шевченко.

Для виміру концентрації шкідливих часток PM2.5 і рівня забруднення в повітрі кафе, барів і ресторанів Києва експерти використовували спеціальне обладнання – аерозольний монітор TSI Sidepak AM510. У кожному з обстежених місць цей монітор був використаний для вимірів під час найбільшого потоку відвідувачів.

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ