Токсичний берилій залишать в Києві?


Чехія відмовилася прийняти на утилізацію 111 контейнерів з небезпечним українським металом, який наразі зберігається на складах підприємства "Захід" на Академмістечку.

Як пише "Комсомольська правда", більше місяця тому контейнери з токсичним вантажем почали складати у спецмашини для перевезення в Чехію на утилізацію. Але в останній момент угода між Міністерством екології України і їх чеськими колегами не відбулася.

"Журналісти в Чехії одержали інформацію завчасно. Екологи підняли бучу, після чого чеська  влада дали зрозуміти, що більше не має потреби в українському берилію", - розповіли у прес-службі Мінекології.

У міністерстві говорять, що зараз ведуть переговори із країнами, які згодні утилізувати берилій. Інформація про хід переговорів закрита, проте шанси вивезти небезпечну речовину є, і скоро його в Києві не буде, запевнили в Мінекології.

Як відомо, берилій – відносно твердий метал світло-сірого кольору, один з найбільш токсичних і канцерогенних у природі. Його пари подразнюють шкіру й слизову оболонку.

При потраплянні в легені викликає хронічне захворювання – бериліоз (вид легеневої недостатності). Ті, хто контактував з берилієм, ризикують одержати проблеми зі здоров'ям навіть через 10-15 років.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ