Ахметов просить віддати київські мережі в концесію "Київенерго"


Енергетична компанія ДТЕК, що належить Рінату Ахметову вважає необхідною передачу в концесію об'єктів теплопостачання Києва компанії "Київенерго" для того, щоб одержати кредити на їхню реконструкцію.

Про це заявив гендиректор компанії Максим Тимченко, пише "Дело".

Він нагадав, що у нинішньому році інвестиції "Київенерго" у тепломережі склали близько 350 мільйонів гривень, частину з яких склав кредит ДТЕК як компанії-акціонера.

"По "Київенерго" потрібно скоріше обговорювати, як не залишитися без штанів, а не як заробити. У наступному році необхідно як мінімум мільярд гривень – просто щоб зупинити зростання поривів, які вже тисячами обчислюються. Потрібна нова система тарифоутворення, яка передбачає повернення на вкладений капітал", - завірив він.

На думку Тимченка, договір про концесію більше потрібен місту, оскільки він встановлює зобов'язання, які компанія готова на себе брати.

"Він також є документом, на підставі якого банки готові  давати "довгі" кредити. І тоді питання буде вирішуватися не за рахунок підвищення тарифів у 5-6 раз, а за рахунок залучення грошей на 10-15 років, і плавного виходу на економічно обґрунтований тариф", - розповів Тимченко.

У той же час, ДТЕК розглядає можливість купівлі "Київенерго" уже зараз, не чекаючи виконання його умов.

"Якщо компанія стане приватною, то завтра до неї прийдуть кредитори, наприклад, - "Нафтогаз" і зажадають виплат або будуть обмежувати поставки газу. У свою чергу компанія змушена буде виставляти претензії місту, регулятору, уряду й вимагати погашення боргів, що виникли через тарифи, які установлені нижче собівартості виробництва. У підсумку буде страждати споживач", - сказав Тимченко.

Як відомо, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов позитивно оцінював ідею передачі в концесію об'єктів теплопостачання, серед яких – дві київські ТЕЦ.

5 жовтня Фонд держмайна опублікував умови приватизації 45,103% акцій "Західенерго" за 1,932 мільярда гривень і 25% акцій "Київенерго" за 432,305 мільйона гривень.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ