З Києва зникнуть продуктові кіоски?



Фото Української правди. Київ

Незабаром з Києва можуть зникнути продуктові ларьки – у них хочуть заборонити торгівлю будь-якими харчами, напоями та сигаретами.

Згідно з проектом рішення, оприлюдненим на сайті мерії, тимчасові споруди дозволять використовувати виключно для продажу сувенірної продукції, канцелярських товарів, квітів, преси (газет, журналів тощо), лотерейних білетів, поштових марок, книг, елементів живлення, іграшок, карток (у тому числі електронних) поповнення рахунків.

Необхідність прийняття цього рішення полягає тому, що продукція, яка продається в ларьках "створює небезпеку для життя та здоров'я мешканців Києва".

"Так, реалізація продуктів харчування через тимчасові споруди без стаціонарної каналізації, водопроводу та підключення до кабельних електромереж не забезпечує нормативний рівень санітарно-екологічних вимог до такого об'єкту торгівлі. Відсутність належним чином підготовлених місць зберігання (через тимчасовий характер таких споруд) призводить до псування молочної та м'ясної продукції, ковбасних виробів", йдеться в тексті документа.

Стосовно продажу слабоалкогольних та охолоджувальних напоїв, мешканці скаржаться, що часто ці напої розпиваються відкрито, просто біля ларьків, що призводить до порушення громадського порядку, тиші.

"Як правило, відсутність біля такої тимчасової споруди туалетів, породжує забруднення під'їздів, дворів тощо", наголошується в документі.

Пропозиції і зауваження до рішення приймаються упродовж місяця, і вже в середині листопада проект рішення планують винести на розгляд депутатів.

Водночас, як пише "Сегодня", кіоскери підозрюють, що їхній бізнес просто хочуть винищити, а отже будуть судитися.

"Ми не дамо Київраді прийняти цей документ. У Києві 18 тисяч ларьків, власники яких будуть судитися до останнього (як відомо, після рішення суду була скасована заборона на продаж у кіосках алкоголю). Адже нам не вигідно буде продавати іграшки або батарейки", — сказала голова Асоціації власників МАФів Тетяна Петренко.

Власники ларьків наголошують ще й на тому, що в  місті побільшає безробітних.

Утім, з ларьками не готові розставатися й деякі кияни.

"У нас біля будинку стоїть з десяток кіосків з водою, молоком, ковбасою, пивом. Я там продукти завжди купую — дешевше, ніж у магазині. Та й увечері, коли все закрите, можна купити пиво й сигарети", — розповів житель вул. Кадетський Гай Денис Разказов.

"А в нас на Сирці майже немає великих маркетів. У таких ларьках я купую й ковбасу, і хліб, і рибу", — додала жителька Дорогожицької Антоніна.

Щоправда, переважну більшість киян засилля кіосків просто обурює. Мовляв, у жодному нормальному місті такої гиготи немає.

"Я вже мовчу, що біля ларьків постійно тусовка алкашів збирається. Страшно пройти", — розповів Олег з Нивок.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ