Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4e92b620ee689/
Українська правда
Київ

Квартирні афери: 2 тисячі пенсіонерів опинились на вулиці

10.10.2011  12:08


Фото trud.ru

У Києві за останні два роки значно збільшилася кількість людей похилого віку, які опинилися на вулиці через квартирні афери.

Про це заявила начальник Головного управління праці й соцполітики КМДА Тетяна Костренко, пише "Сегодня".

За її словами, тільки цього року через афери на вулиці опинились 2 тисячі старих.

Видання відзначає, що аферисти використовують кілька схем, щоб заволодіти житлом самотніх пенсіонерів, — договори довічного утримання, представляються соцпрацівниками й родичами пенсіонерів.

За словами Костюренко, найчастіше пенсіонери стають жертвами "договорів довічного утримання".

"Пенсіонери домовляються зі сторонніми людьми про довічне утримання, після чого опиняються на вулиці", — заявила вона.

Знайти оголошення із пропозиціями про довічне втримування неважко — ними обклеєні всі райони поблизу поліклінік і зупинок транспорту, є вони й в інтернеті.

За словами знайомої однієї з постраждалих бабусь Марії, молода родина, з якою пенсіонерка уклала договір, запропонувала їй прибирати квартиру, купувати продукти й ліків, возити до лікаря й давати готівкою 500 гривень в обмін на однокімнатну квартиру у багатоповерхівці на Лівому березі після її смерті.

"Ганну Іванівну привезли до юриста, де вона підписала документ. Кілька місяців молоді виконували умови, а потім сказали, що відвезуть її відпочивати під Київ, звідки вже не забрали. Коли ж вона, нарешті, добралася до будинку, виявилося, що вона підписала... дарчу на квартиру", — розповіла Марія.  

Розповсюджений метод позбавлення старих житла — під виглядом соцпрацівників,я кі втираються в довіру до пенсіонерів, даруючи подарунки, допомагають, а тоді оформляють доручення на право керування майном, продають житло і зникають.

У столичній міліції підтверджують: кількість квартирних афер в останні роки зростає.

Юристи говорять, що договір довічного утримання повинен бути завірений нотаріусом, а літній людині варто брати на угоду когось зі знайомих, яким він довіряє, щоб уважно прочитали й оцінили ризики. Ще важливо повідомити всім знайомим про угоду, щоб вони були свідками у випадку проблем.

"Договір повинен бути зареєстрований у БТІ (це значить, що до смерті пенсіонера квартиру не можна буде продати). Старі повинні обов'язково прописати все до дріб'язків — наприклад, скільки повинні солодощів купувати, як часто змінювати у квартирі лампочки", — сказав нам юрист Тарас Шевченко.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.