Шкільні харчі: від макаронів до червоної ікри



Фото lyantor.info

Столичні школярі 1-4 класу, як і малих учнів по всій Україні, годують безкоштовно. Як повідомили у Головному управлінні освіти КМДА, їм надається триразове харчування – сніданок, обід і полуденок. Меню розробляють раз на 2 тижні і затверджують в санстанції, однак харчі залежно від школи дуже відрізняються, пише "Сегодня".

Постачають продукти харчування у  школи підприємства, відібрані на тендерах. У кожному районі діє своя організація. Однак, за словами столичного депутат Олексія Давиденка, ця сфера досить корупційна.

Він переконаний, що компанія-постачальник повинна вибиратися централізовано, тоді її легше буде контролювати.

Поки депутати думають над вирішенням "харчового" питання, столичні школярі, рівні за Конституцією, отримують далеко не однакові харчі.

Так, за даними видання, у школі №74 Солом'янського району, годують без екзотики, але ситно.

На обід учням перших і других класів давали овочевий суп, макарони із сосискою, салат зі свіжих помідорів. У меню для дітей, які залишаються на групі продовженого дня, — салат, риба хек, варена картопля або каші.

Старшокласникам, які не мають безкоштовного харчування, пропонують на вибір чимало страв.

"Асортименти ми складаємо не самі, є двотижневе меню, затверджене СЕС і райвно. Їжа щодня різна. Жодного разу в тиждень блюда не повторюються. Бутерброди, усілякі каші, сирні запіканки, курочка, салати з буряка, помідорів, огірків, серед обов'язкових блюд раз у два тижні яйця і т.д. Перевірки проводить раз на місяць комісія, у яку входять і представники батьківського комітету", — розповіла директор Олена Марушевська.

У ліцеї "Поділ", в якому навчаються діти Анатолія Гриценка, дочка нардепа Анатолія Кінаха, онуки екс-президента Віктора Ющенко, незважаючи на статус "елітного", годують майже так, як у звичайних школах.

Журналісти на обід скуштували суп із квасолею, гречку й фірмову котлетку, салат.  

"Учні їдять на кожній зміні, для кожного класу свій розклад. У дітей з першого по шостий клас — чотириразове харчування: повноцінний сніданок, другий сніданок (фрукти), обід і полуденок. Самі ми нічого не вигадуємо й не додаємо, меню нам, як і іншим школам, затверджує СЕС", — розповіла директор Вікторія Телігіна.

"Ми готовимо супи, червоний борщ — два рази на тиждень, тому що вони його дуже люблять, обов'язково раз на тиждень — рибу. Робимо вареники із сиром, ліниві вареники, запіканки. Два рази на тиждень у нас молочна каша. На сніданок буває омлет з ковбаскою. Булочки печемо з ізюмом, з корицею, з повидлом і багато інших. Є в меню биточки по-французьки, бефстроганов, курячі ніжки. Дотримуємося й загальних обмежень. Наприклад, свіжу капусту можна давати до листопада, а потім — тільки квашену", — додала директор.

Дуже відрізняється від столичних шкіл харчування у Печерській Міжнародній школі, що на вул. Віктора Забіли, 7-а. Нині у школу ходять дочки Ющенко, внучка Софії Ротару, а раніше вчилися діти бізнесмена Гарика Корогодського.

Харчування в школі забезпечує ресторан виїзного обслуговування, який обслуговує крім школи низку посольств і "Мистецький Арсенал".

За інформацією видання, поїсти діти можуть із 8 ранку до 4 вечора. Харчування у вартість навчання (а це $20 тисяч на рік) не входить, а оплачується окремо.

На вибір школярам пропонують гаряче меню й сендвіч-меню. У перше входить свіжа городина, суп і хліб, основне блюдо, десерт і сік. Коштує від 30 до 38 гривень. Друге — сендвіч і сік — 29 гривень.

Установлені ціни й окремо на кожне блюдо. Наприклад, суп — 11 гривень, салат — від 11 до 22 гривень, м'ясо — 16 гривень, свіжий сік — 15 гривень, морозиво — 11 гривень, основне блюдо з гарніром — 26 гривень, чай — 5 гривень.

Блюда школярам пропонують із різних кухонь світу — американської, італійської, французької.

Перші страви — це зелений борщ, овочеві супи, горохові, з цвітної капусти тощо. На друге пропонують італійську пасту з курячими стегенцями, горохом і вершками, датські битки з рисом, ростбіф і картопляне пюре, піцу із сиром і помідорами. Є в школі й спеціальне вегетаріанське меню.

На солодке дітям завжди дають фрукти, йогурт або тістечка, сік.

У престижному приватному ліцеї "Гранд" на вул. Жилянській, 38, де навчаються діти бізнесменів, депутатів, спортсменів, представників шоу-бізнесу, навчання коштує 9800євро на рік, але діє система "усе включене". Тобто, за ці гроші школярі отримують і триразове харчування.

У шкільному кафе "Ситий ліцеїст" на сніданок подають сьомгу або лосось із лимоном, сирне печиво, ряжанку, йогурт, сік, джем, мед, масло вершкове, чай.

Також дають на сніданок, який організований за принципом шведського стола, сосиски, докторську ковбасу, каші (молочні, гарбузову), тостерний і бутербродний сирі, сирки.

На обід — салат або закуска (наприклад, овочеве асорті з оливковою олією, закуска із крабовими паличками, лимоном, огірками й зеленню), перше (курячий бульйон з вермішеллю, борщ український зі сметаною, овочевий супчик), друге (гуляш із рисом і свіжим огірком, запечена індичка з макаронами й грибним соусом, картопля із запеченою курячою ніжкою) і компот.

На полуденок балують багатих школярів варениками із сиром із сметанним соусом, фруктами та вітамінізованим чаєм. Дають на полуденок також гарячі бутерброди, випічку, тістечка. А іноді ліцеїстів навіть пригощають червоною ікрою й морозивом. 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ