Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4e785e1a24f25/
Українська правда
Київ

Київські активісти просять Мінкульт перестати нищити історичні будівлі

20.09.2011  12:34


Фото mik-kiev.livejournal.com
Громадські організації просять міністра культури Миколу Кулиняка зупинити знищення трьох історичних будівель у центрі столиці.

Обурення активістів викликали нові накази Мінкульту, які позбавили будівлі охоронного статусу, йдеться у відкритому листі.

Звернення стосується так званого будинку Грінченка на Гоголівській, 8, будівлі на перетині вулиць Софійської та  Володимирської  № 20/21 та будинку за адресою Рейтарська, 37.

Так, за словами підписантів листа, будівля на вулиці Гоголівській, 8 вже декілька років стоїть, "огороджена парканом і готова чи то до реконструкції, чи то до зносу".

"Занепокоєння перейшло у обурення, коли громадськість дізналася, що згідно з наказом  Мінкульту цей будинок визнається таким, що не відповідає критеріям, зазначеним у "Порядку визначення категорій пам'яток для занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України", йдеться в листі.

"Для того, щоб будинку Грінченка мав офіційний статус пам'ятки, ці правила вимагають, щоб  споруда зберегла автентичність і мала стосунок до життя та діяльності видатних особистостей. Оскільки будинок не перебудовували, то виникає питання - якими критеріям керувалися чиновники міністерства, відмовляючись визнати будинок Грінченка таким, що відповідає критеріям нерухомої пам'ятки?", запитують в листі Кулиняку.

Також, за словами підписантів, одну з будівель на перетині вулиць Софійської та  Володимирської  № 20/21, що є складовою багатостраждального містобудівного ансамблю Софійської площі, позбавлено і того хиткого охоронного статусу, який у неї був.

"Так, донедавна будинок мав статус щойно виявленого об'єкту культурної спадщини, але наказом від 5 липня ця споруда була визнана такою, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам'яток України", йдеться в листі.

"І нарешті, ще одна жертва чиновників Мінкульту - частина будинку за адресою Рейтарська, 37. Якщо фасадну частину цього будинку внесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, то дворове крило, - ні. Цю частину будинку, котра має окрему поштову адресу, фактично можуть безперешкодно перебудовувати, і таким чином сприяти втраті усієї пам'ятки", йдеться у листі.

"Ми розраховуємо, що міністерство найближчим часом перегляне свої накази, діятиме у відповідності зі здоровим глуздом та з чистою совістю, і решті поповнить список владних інституцій, котрі користуються повагою громадян", заявляють підписанти.

Лист підписали Громадська ініціатива "Кияни проти руйнації Києва", Громадянська служба "Свідомо" та Громадянська ініціатива "Збережи Старий Київ".

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.