Київські активісти просять Мінкульт перестати нищити історичні будівлі



Фото mik-kiev.livejournal.com
Громадські організації просять міністра культури Миколу Кулиняка зупинити знищення трьох історичних будівель у центрі столиці.

Обурення активістів викликали нові накази Мінкульту, які позбавили будівлі охоронного статусу, йдеться у відкритому листі.

Звернення стосується так званого будинку Грінченка на Гоголівській, 8, будівлі на перетині вулиць Софійської та  Володимирської  № 20/21 та будинку за адресою Рейтарська, 37.

Так, за словами підписантів листа, будівля на вулиці Гоголівській, 8 вже декілька років стоїть, "огороджена парканом і готова чи то до реконструкції, чи то до зносу".

"Занепокоєння перейшло у обурення, коли громадськість дізналася, що згідно з наказом  Мінкульту цей будинок визнається таким, що не відповідає критеріям, зазначеним у "Порядку визначення категорій пам'яток для занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України", йдеться в листі.

"Для того, щоб будинку Грінченка мав офіційний статус пам'ятки, ці правила вимагають, щоб  споруда зберегла автентичність і мала стосунок до життя та діяльності видатних особистостей. Оскільки будинок не перебудовували, то виникає питання - якими критеріям керувалися чиновники міністерства, відмовляючись визнати будинок Грінченка таким, що відповідає критеріям нерухомої пам'ятки?", запитують в листі Кулиняку.

Також, за словами підписантів, одну з будівель на перетині вулиць Софійської та  Володимирської  № 20/21, що є складовою багатостраждального містобудівного ансамблю Софійської площі, позбавлено і того хиткого охоронного статусу, який у неї був.

"Так, донедавна будинок мав статус щойно виявленого об'єкту культурної спадщини, але наказом від 5 липня ця споруда була визнана такою, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам'яток України", йдеться в листі.

"І нарешті, ще одна жертва чиновників Мінкульту - частина будинку за адресою Рейтарська, 37. Якщо фасадну частину цього будинку внесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, то дворове крило, - ні. Цю частину будинку, котра має окрему поштову адресу, фактично можуть безперешкодно перебудовувати, і таким чином сприяти втраті усієї пам'ятки", йдеться у листі.

"Ми розраховуємо, що міністерство найближчим часом перегляне свої накази, діятиме у відповідності зі здоровим глуздом та з чистою совістю, і решті поповнить список владних інституцій, котрі користуються повагою громадян", заявляють підписанти.

Лист підписали Громадська ініціатива "Кияни проти руйнації Києва", Громадянська служба "Свідомо" та Громадянська ініціатива "Збережи Старий Київ".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ