Федерація профспілок розкрадала профспілкову нерухомість, - прокурор


Прокуратура Києва пред'явила 11 позовів на повернення нерухомого майна профспілок загальною вартістю понад 20 мільйонів гривень і загальною площею понад 43 тисячі кв.м.

Про це на брифінгу у п'ятницю заявив прокурор столиці Анатолій Мельник, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, встановлено, що без будь-якого узгодження з Фондом держмайна посадові особи Федерації профспілок України провели відчуження 10 з 25 об'єктів нерухомості загальною вартістю понад 20 мільйонів гривень.

Зокрема, колишній керівник ЗАТ "Укрпрофоздоровниця" без необхідного погодження з Фондом держмайна здійснив незаконне відчуження санаторію імені 1 травня в Пущі-Водиці. Дану кримінальну справу, зазначив прокурор Києва, вже направлено до суду.

Крім того, Мельник підкреслив, що направлено до суду ще одну кримінальну справу, що стосується замаху на розкрадання держмайна в особливо великих розмірах.

Як з'ясувалося, без погодження фонду держмайна посадові особи ФПУ мали намір продати готель "Нова Каховка" в Херсонській області вартістю 1,5 мільйона гривень. Мельник нагадав, що ця незаконна угода була своєчасно зупинена, майновий комплекс був заарештований.

Також прокурор Києва повідомив, що прокуратура міста виявила факти розкрадання керівниками ФПУ профспілкових коштів.

За його словами, Київська міськрада в 2009 році заборонила святкування на Хрещатику в Києві першотравневих свят.

"Незважаючи на це, керівники Федерації профспілок нібито для святкування 1 травня перерахувала майже 2 мільйони гривень на рахунки фіктивної фірми, у зв'язку з цим прокуратура Києва порушила кримінальні справи відносно директора фіктивного підприємства, а також стосовно посадових осіб ФПУ", - розповів Мельник.

Він також нагадав ще про одну справу, що знаходяться у провадженні прокуратури, порушену стосовно колишнього голови правління ЗАТ "Укрпрофоздоровниця", який, перевищуючи свої службові повноваження, за 8,5 мільйона гривень придбав у приватного підприємства акції, фактична вартість яких, за висновком експертів, становила лише 65 тисяч гривень.

Крім того, прокуратура столиці виявила факти ухиляння ФПУ від сплати податків.

Також Мельник розповів, що встановлені порушення законодавства в частині самовільної реєстрації права власності на об'єкти нерухомості не за державою, а за Федерацією, з метою подальшої передачі на користь приватних структур. Прикладом цього, за словами прокурора Києва, є незаконна реєстрація ФПУ в свою користь таких відомих в Києві об'єктів, як готельний комплекс "Турист", адміністративна будівля "Укрпрофоздоровниця" по вулиці Шота Руставелі та "будівля з годинником" на Майдані незалежності.  

Прокурор Києва підкреслив, що на сайті ФПУ зазначено, що жодних кроків по відчуженню цього майна Федерація не здійснювала.

У зв'язку з цим прокуратура Києва звертається до судів з позовами про визнання права власності на зазначені об'єкти за державою в особі Фонду держмайна України та витребування цього майна з незаконного володіння, відзначив Мельник.

За його словами, пред'явлено 11 позовів про повернення майна профспілок площею більше 43 тис квадратних метрів і загальною вартістю понад 20 мільйонів гривень.

До Господарського суду Києва подано позови про повернення у власність держави готельного комплексу "Турист", адміністративної будівлі "Укрпрофоздоровниці", а також оскаржується продаж майна санаторію імені 1 травня, дитячого оздоровчого табору "Святошин", бази відпочинку на вулиці Вишгородській в Києві та інші об'єкти .

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ