"Пісочні" бізнесмени обікрали державу на 1,5 мільйони


Внаслідок самовільного видобутку піску на Оболоні у 2011 році державі завдано збитків на загальну суму майже 1,5 мільйона гривень.

Про це заявив голова фракції "Республіка Київ" Денис Москаль під час виїзного засідання комісії Київради з питань перевірки законності видобутку корисних копалин на території Києва.

"Збитки у розмірі 1,5 мільйона гривень завдані внаслідок самовільного видобування піску тільки двома суб'єктами господарювання. Але ж таких ділків, які намагаються заробити на незаконному видобуванні корисних копалин у Києві, -  не один десяток! Тож про реальні цифри завданих збитків можемо лише здогадуватися", - наголосив Москаль.

Депутат зауважив, що Держекоінспекція у Києві за поточний рік виявила декілька фактів незаконного видобування піску.

Зокрема, працівники інспекції склали акт за фактом самовільного видобування піску на ділянці між Дніпром та затокою Собаче Гирло в Оболонському районі. Збитки, завдані державі, становлять 1 мільйон 120 тисяч гривень. 

Земснаряд за яхтклубом в затоці Собаче Гирло 

Також працівники інспекції виявили факт самовільної розробки кар'єру на березі Дніпра в Оболонському районі, внаслідок якої державі завдано збитків на 360 тисяч гривень.

Депутат зазначив, що вартість відвантаження піску у кар'єрах, які самовільно розробляються, складає близько 20-25 гривень за 1 тонну.

"Тобто якщо за добу з такого кар'єру вивозиться 70-100 вантажівок піску, то підприємливий розробник цього кар'єру отримує від 35 тисяч до 50 тисяч гривень, не докладаючи ніяких зусиль, а просто продаючи те, що належить громаді. І це, підкреслю, тільки за одну добу!", - наголосив Москаль.

Він додав, що у 2011 році Прокуратура Києва порушила три кримінальні справи за порушення правил охорони або використання надр.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ