60% громадян хочуть купувати алкоголь в кіосках


Лише 37% громадян підтримують заборону продажу алкогольних напоїв та пива у невеликих кіосках. Натомість 60% негативно ставляться до такої заборони.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Дослідження показує, що основний час купівлі пива в МАФах - з 18.00 до 22.00.

У цей проміжок часу пиво купують 77% населення, серед яких переважає молода аудиторія жителів віком до 40 років (83%), у тому числі 18-29 років - 59% і 30-39 років - 24%.

Велика частина опитаних (65%) вважають, що заборона на продаж алкогольних напоїв та пива біля шкіл не вирішить проблему вживання алкоголю неповнолітніми.

48% опитаних вважає, що пов'язано з відсутністю організованих альтернативних видів відпочинку.

Близько половини респондентів вважає, що вживання пива та алкогольних напоїв неповнолітніми носить соціальний характер - допомагає здаватися дорослішими (50%) і заохочується друзями (48%).

Свою поведінку у зв'язку із забороною на продаж алкогольних напоїв та пива в МАФах більшість споживачів змінювати не готова. 70% покупців вважають, що споживання алкоголю залишиться на колишньому рівні, 14% покупців вважають, що споживання знизиться, а близько 10% вважають, що прийняття законопроекту навпаки збільшить споживання алкогольних напоїв.

Більшість учасників опитування висловлюють побоювання, що заборона на продаж алкогольних напоїв та пива в МАФах збільшить зростання тіньового продажу алкогольних напоїв (67%) і споживання сурогатного алкоголю, настоянок та інших спиртовмісних речовин (66%).

Дослідження проводилось з 11 по 15 липня у 10 обласних центрах (Львів, Київ, Дніпропетровськ, Харків, Донецьк, Одеса, Луганськ, Рівне, Тернопіль, Івано-Франківськ). У ньому взяли участь 1224 віком від 18 років і старше.

Статистична похибка вибірки становить 2,8% без урахування дизайн-ефекту.

Як відомо, днями Київрада скасувала своє попереднє рішення щодо заборони продажу слабоалкогольних, алкогольних напоїв та сигарет у малих архітектурних формах площею менше 40 кв. м.

Варто відзначити, що попри прийняття рішення, торгівля цими товарами не припинялася ні на день.
 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ