За вступ до школи в Києві вимагають 4 тисячі



Фото wedd-portal.ru
Столичні батьки скаржаться, що в школах виросли побори. "Добровільні внески", як їх називають, сягають 4 тисяч гривень.

Про це пише "Сегодня" з посиланням на секретаря комісії Київради з освіти Олексія Давиденка.

"До нас у комісію надходили скарги про те, що в початкових школах вимагають від 2,5 до 4 тисяч гривень за вступ. Торік було набагато менше", - сказав депутат.

За його словами, директори особисто грошей не беруть, а оформляють внески через благодійні фонди, а тому дуже складно довести, що це вимагання.

У Київській адміністрації батьків закликають скаржилися, бо з урахуванням нового закону про корупцію дії директорів будуть підпадати під кримінальну відповідальність, а тому вони зайвий раз подумають.

"Якщо будуть скарги, кожен конкретний випадок вимагання грошей будуть розглядати і, якщо знадобитися, навіть залучати правоохоронні органі", - переконує заступник голови КМДА Леонід Новохатько.

Поки, щоправда, батьки скаржитися не квапляться. За перше півріччя 2011 року на незаконні побори відкрито поскаржилися до Головного управління освіти лише 10 людей.

Таку "законспірованість" легко пояснити. По-перше, батьки бояться, що внаслідок "зайвих розмов" у їхніх дітей почнуться проблеми, по-друге, школи не одержують достатнє фінансування, і люди часто готові самі віддавати гроші за те, щоб діти навчалися в нормальних умовах.

"Перед канікулами здавали гроші на ремонт - по 200 гривень. У вересні, швидше за все, будуть знову збирати - гривень по 300. Мені не шкода заплатити в рік близько 1 тисячі гривень і знати, що в дитини буде все в порядку. Головне, що перед нами звітують, куди йдуть гроші", - розповіла Ірина.

З іншого боку не всі батьки мають фінансову можливості віддавати необхідні суми, тож вони якраз і потребують захисту з боку влади.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ