Кияни труяться кавунами, але до лікаря не йдуть



Фото coobook.ru
Столичні мешканці стали труїтися кавунами. Про це пише "Сегодня" з посиланням на містян, яким стало зле після вживання ягоди.

"По 2 гривні за 1 кг купив кавун, він виявився дуже солодким і всередині яскраво-червоним. Ми коли з подругою його їли, навіть раділи: яскравий - значить, спілий і без хімікатів. Але вже вночі відчули наслідки вечері. У нас навіть температура була! На роботу, природно, не пішли", - розповів мешканець Оболоні Сергій.

У лікарню родина не зверталася, лікувалися самостійно.

В Оболонській Санепідстанції історій про отруєння ще не чули.

"До нас цього року поки на кавуни скарг не надходило. Із травня ми зробили 48 проб на нітрати, усі ягоди виявилися нормальними. Спасибі, що повідомили про такий випадок, сьогодні ж перевіримо ці кавуни", - сказала нам головлікар районної СЕС Елла Вербич.

Водночас у міський санстанції упевнені, що люди просто не звертаються до медиків.

"За весь сезон не надходило повідомлень про отруєння кавунами ні від швидкої допомоги, ні від лікарень, ні громадян. Але цілком можливо, що, що отруєння були, адже в нас не звикли в таких випадках звертатися по допомогу. Займаються самолікуванням", - сказали у відділі гігієни харчування міської СЕС.

Люди, як з'ясувалося, зверталися у міську довідку з запитами телефону невідкладної медичної допомоги.

"Причиною були саме отруєння кавунами. Взагалі ж подібних звернень дуже багато, просто люди не конкретизують, яка саме в них проблема або яке отруєння", - сказав нам керівник служби 1559 Олександр Серебряник.

У СЕС кажуть, щоб уникнути отруєння кавунами, треба купувати ягоду тільки на офіційних ринках і в магазинах, де кожну нову партію перевіряють. А також правильно вибирати кавуни.

"Головна причина отруєнь - велика кількість нітратів (а також нітритів, фосфору й хлору), які використовують для швидкого росту ягід. Але визначити кількість їх вмісту за смаком, кольору або запаху, неможливо. Крім того, кавуни можуть бути інфіковані й при транспортуванні. Тому потрібно брати тільки неушкоджені ягоди, у жодному разі не розрізані, із сухими хвостиками, з блискучо-зеленою шкіркою", - сказали в СЕС.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ