40% товарів і послуг у Києві – неякісні


Кияни стали частіше подавати до суду на продавців і виробників неякісних товарів і послуг.

У мерії кажуть, тільки з початку року отримали 149 заяв і скарг від киян, пише "Сегодня".

297 людей уже одержали майже 400 тисяч гривень матеріальної й моральної компенсації, а Головне управління з захисту прав споживачів веде ще 123 судових справи.

Найчастіше кияни скаржаться на товари, що не відповідають документам, або прострочені.

"Ми провели більше тисячі перевірок підприємств. Порушення виявили приблизно в 40% підприємців. Винесли 57 приписів. Призупинили й припинили продаж продукції на суму 1,5 мільйона гривень. Основні порушення: закінчення строку придатності або експлуатації, невідповідність товару документам", - сказав заступник голови КМДА Руслан Крамаренко.

Однак, відзначає видання, насправді скарг набагато більше, але кияни зі масть скаржитися в мерію, пишуть про це на форумах та в соцмережах, де створюють цілі "чорні списки" магазинів та фірм.

Серед основних скарг - неякісне встановлення омофонів, метало пластикових вікон, виготовлення меблів на замовлення та неякісна побутова техніка.

"Купили холодильник, віддали 8 тисяч гривень. Усі документи були на руках, у тому числі й гарантія. Він пропрацював трохи більше тижня. А потім став смердіти гаром. У магазині сказали, що ми самі винні, мовляв, ми його неправильно поставили, занадто близько до стінки й газової плиті, він нагрівався й через це зламався", - розповіла Марина..

"А якщо провина наша, то й грошей повертати не будуть. Написали заяву до суду, допомагав наш знайомий юрист. Зробили експертизу за свої гроші - обійшлося близько 1 тисячі гривень. Вона показала, що холодильник був бракований. І нам повернули гроші й за холодильник, і за експертизу", - додала жінка.  

За її словами, тривала катавасія близько п'яти місяців.

Для того, щоб убезпечити себе в майбутньому і мати змогу повернути витрачені кошти треба завжди зберігати чеки на покупку, підписувати договори і вимагати гарантію у продавця чи виробника. Також якийсь час варто зберігати, ярлики і коробки, в яких вам привезли товар.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ