Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4e2fc0efade01/
Українська правда
Київ

Київський патріархат теж хоче відбудувати Десятинну церкву

27.07.2011  10:40


Фото з сайту КМДА
Українська православна церква Київського патріархату виступає за відновлення Десятинної церкви.

Про це в інтерв'ю газеті "День" розповів Патріарх Філарет.

"УПЦ КП за відновлення Десятинної церкви. Так само, як була за відновлення Михайлівського монастиря. Краще відроджена святиня, ніж порожнє місце, де вигулюють собак", - сказав Філарет.

Він додав, що Десятинна церква має не менш важливе значення.

"Це перший храм, побудований після проголошення християнства державною релігією. Храм спорудив християнин - Великий князь Володимир. Тому для нас вона, як і Софійський собор - символи Київської Руси-України", - сказав Патріарх.

Водночас, додав він, київський патріархат виступає за збереження фундаменту Десятинної церкви, як це зроблено у Михайлівському Золотоверхому соборі.

Проблема, за словами Філарета полягає в тому, кому відбудована сакральна пам'ятка належатиме.

"Вона повинна належати правдивій Українській церкві. Не російській під назвою "українська". Бо якщо її віддадуть Московському патріархату, то це треба сприймати як нахабні зазіхання Росії на нашу історію та духовність", - сказав Патріарх.

Він висловив упевненість, що відновлена Десятинна церква має належати Українській православній церкві Київського патріархату після об'єднання між УПЦ МП, УАПЦ і УПЦ КП.

Як відомо, у травні біля фундаменту Десятинної церкви в Києві встановили будівельні вагончики. Подейкували, що УПЦ Московського патріархату хоче збудувати новий храм. Водночас така ініціатива викликала низку суперечок. 

Раніше столична влада провеле конкурс на проект забудови території Десятинної церкви. За результатами голосування, переможцями оголошені два проекти, які повністю відрізніяються один від одного.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.