Ринок нерухомості сягнув цінового дна



Фото Української правди. Київ
За рік ціни на "вторинну" нерухомість у столиці знизились на 8,5% і, судячи з усього, це не межа.

За 50-60 тисяч доларів можна купити не нову однокімнатну квартиру у спальному районі, ближче до центру - дорожче на 20%, повідомляє телеканал Сіті.

Такого цінового дня, кажуть ріелтори, давно не було, тож зараз саме час купувати оселі.

Але, хоч квартири і дешевшають, клієнтів меншає.

"Якщо говорити в цифрах, то падіння кількості клієнтів становить на рівні 30-40 %", - сказав директор агенції нерухомості Денис Романов.

Водночас, високу планку тримають забудовники: ціни на нову нерухомість хоч і заманюють з білбордів розстрочками і знижками, залишаються на рівні торішніх.

У середньому однокімнатна квартира у сучасній багатоповерхівці обійдеться у 70 тисяч доларів. Утім, кажуть експерти, можна торгуватися.

"Коли ви безпосередньо приїжджаєте в контору, починаєте вести переговори і кажете, що вас не влаштовує ціна 9 тисяч за кв. м, а хочете купити за 8,5 тисячі, то йдуть назустріч. Раніше будівельні компанії ніколи не цього не робили. А зараз, якщо не можуть продати, йдуть на поступки, але просять нікому про це не говорити", - сказав голова союзу консультантів з нерухомості Віктор Насін.

А назустріч ідуть, бо мешканці не можуть придбати житло за такими цінами і очікують на бюджетне, хай і старе.

"Неякісне, морально застаріле, економічно зношене житло буде дешевшати скоріше, ніж сучасне, якісне, з хорошим плануванням", - додав Романов.

Підняти купівельну спроможність українців і ріелторський бізнес змогла б іпотека, але поки в агенціях тішаться лише прогнозами, що дешевизна житла триматиметься ще рік. По тому очікують сплеску цін.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ