Кавуни на столичні базари везуть з Туреччини та Іспанії



Фото foodnetwork.com
Кавуни, які продають на столичних базарах, - швидкоспілі. Ці ягоди не "натуральні", а вирощені під плівкою, адже строки дозрівання кавунів ще не настали, пише "Комсомольська правда".

Продають у Києві як вітчизняну, так і імпортну ягоду.

"До нас везуть голландські кавуни, вони відрізняються більшим розміром - навіть ранні можуть важити 5-7, а то й 10 кг. Вони значно крупніші за вітчизняні, вирощені у ті ж строки", - розповів завкафедрою овочівництва Національного університету біоресурсів і природокористування професор Зіновій Сич.

При цьому, додав він, в самій Голландії кавуни не вирощують - ця країна має безліч досвідчених станцій по усьому світу - в Іспанії, Туреччині, Індії, Ізраїлю.

Серед українських кавунів фахівці виділяють дніпропетровські й, звичайно ж, херсонські.

Херсонська область, яка дає більш 300 тисяч тонн кавунів у рік, часто імпортує ягоду до країн Прибалтики, СНД, Польщі й Швеції.

Водночас і на столичному ринку чимало "смугастих" з табличками "Херсон".

Вибір великий, так що кавуни на столичних ринках порівняно недорогі - 2,50 гривні за кілограм.

У великих гіпермаркетах ціни ще нижчі - часом ягоду продають і за 1,5 гривні за кілограм.

Водночас стихійні ринки з кавунами фахівці радять обходити стороною. Мовляв, там, на відміну від офіційних ринків, немає лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, які перевіряють кавуни на вміст у них нітратів, а також проводять радіологічний контроль.

З кожної партії, яку привозять на ринок, відбирають проби й проводять аналізи. Після цього надають висновок, у якому зазначено, чи придані для вживання баштанні, чи ні.

Цей документ продавець зобов'язаний надати на першу вимогу.

У міський держлабораторії повідомили, що на офіційних ринках Києва вже забракували чотири партії кавунів. Така ягода цілком могла потрапити на стихійний ринок.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ