На Хрещатику заборонять паркуватися?


Партія Зелених виступила із ініціативою заборонити пересування та паркування автомобілів на тротуарі Хрещатика.

Про це йдеться у зверненні голови партії, депутата фракції "Республіка Київ" Київради Дениса Москаля до голови КМДА Олександра Попова, інформує прес-служба політика.

"Я переконаний, що на тротуарі Хрещатика потрібно запровадити категоричну заборону на паркування та пересування автотранспортних засобів, окрім спецтранспорту, щонайменш, з трьох причин. Це призводить до різкого підвищення забрудненості повітря, створює загрози для життя пішоходів. Крім того, по тротуару центральної вулиці жодної європейської столиці не їздять автівки!" - сказав Москаль.

Він додав, що через велику кількість автотранспорту та інтенсивний рух у Києві обсяг шкідливих викидів на одиницю площі в середньому уп'ятеро вищий, ніж аналогічні показники інших міст України. Гранично допустимі концентрації деяких особливо небезпечних речовин (наприклад, оксиду азоту) постійно перевищуються в 2-6 разів.

"Та й взагалі, з точки зору здорового глузду, по тротуару мають ходити люди, а машини їздити - по дорозі. Чомусь ніхто не дозволяє пішоходам ходити між машинами по проїжджій частині Хрещатика!" - додав Москаль.

Водночас колега Москаля по фракції Олексій Давиденко, схоже не поділяє думки соратника.

"Гарячі голови в Київраді прагнуть заборонити паркування машин на Хрещатику. Я вважаю, перш ніж що-небудь забороняти, треба запропонувати альтернативу - наземні й підземні паркінги. Заборонити без альтернативи - це дешевий популізм", - написав у Facebook Давиденко. 

Він додав, що на центральну вулицю міста щодня приїжджають тисячі городян і гостей столиці, яким ніде приткнути авто.

"Усі двори закриті для в'їзду, паркінги відсутні, місць обладнаних для короткочасної стоянки так само немає", - сказав Давиденко.

"Разом з тим, у всіх столицях Європи в автомобілістів є можливість за дорого припаркуватися в наземному або підземному паркінгу на центральній вулиці або площі мегаполіса. А короткочасні стоянки обладнані уздовж проїжджої частини на додатковій смузі. На Хрещатику такої можливості НЕМАЄ. Тому щоб забрати машини із тротуарів треба спочатку побудувати місця для паркування", - заявив депутат.

Він також нагадав, що у березні 2008 року КМДА видало Розпорядження про заборону паркувань на Хрещатику. Однак, уже у лютому 2009 року його скасували.  

Водночас, у Головному управління транспорту на запит Москаля повідомили, що з 1 березня 2010 року суцільна зона паркування на Хрещатику була скасована, а "Київтранспарксервіс" не надає відповідні послуги з паркування. 

 

Однак, не зважаючи на це, на пішохідній зоні на Хрещатику часом просто не можливо пройти через припарковані машини. Крім того, нерідко водії навіть обурено сигналять пішоходам, щоб ті дали їм можливість ганяти тротуарами.

Українська правда. Київ  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ