Середня зарплата киян зросла на 17%


За рік середній розмір зарплати киянина збільшився на 17%, але, як кажуть експерти, на тлі подорожчання продуктів та інших товарів таке підвищення не суттєвe, і кияни так чи інакше змушені економити.

У першу чергу вони відмовляють собі в делікатесах, до яких відноситься ковбаса, пише "Сегодня".

Її споживання знизилося аж на 34%. Виробникам ковбасних виробів навіть довелося зменшити за рік її виробництво: з 602 т до 392 т.Також на 10,1% знизилось споживання овочів та фруктів, на 9,6% - молочних продуктів, на 12% - м'ясних продуктів та на 11% знизилась купівля бензину. Водночас на 35,5% зросла кількість киян, які їздять громадським транспортом.

Ось яке подорожчання пішло на користь, так це тютюну та лікеро-горілчаних виробів - кияни стали менше пити і палити.

Натомість хороші прибутки нині у кондитерів - серед киян зростає попит на солодке і мучне, відзначає видання.

Виробникам солодощів навіть довелося збільшити обороти. Так, за рік на 600 тонн більше виготовили тортів, на 52 тонни печива і на 267 тонн булочної продукції.

Психологи кажуть, у цьому немає нічого дивного - таким чином кияни борються із стресами і депресією.

"З солодким людина отримує гормони, які покращують настрій. Якби не падав попит на інші продукти, можна було б стверджувати, що просто добробут людей покращилося. Але на тлі того, що кияни стали менше купувати основних продуктів, можна припустити, що в суспільстві переважають депресивні настрої, пов'язані з туманними перспективами майбутнього", - вважає психолог Олена Боличова.

Крім того, за даними видання, кияни стали більше купувати одягу вітчизняного виробництва і трохи частіше ходити в ресторани.  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ