Знезараження заводу "Радикал" коштуватиме місту більше 170 мільйонів



Кияни щодня дихають ртуттю з заводу. Фото topsecretz.net
Києву потрібно більше 200 мільйонів гривень, щоб нарешті позбутися небезпечних об'єктів, на яких розлита ртуть, або зберігається берилій.

Зокрема, щоб знезаразити завод "Радикал", що на Лісовому масиві, потрібно 174 мільйони гривень.

Про це під час прямої лінії в "Комсомольській правді" заявив  начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій у Києві Віталій Пшеничний.

"Частину ртуті звідти вивезли, але ще залишаються великі обсяги. На сьогоднішній день розроблена програма по їх утилізації й знешкодженню. Необхідно 174 мільйони гривень", - сказав він.

Чиновник додав, що цього року з міського й державного бюджету передбачено виділити по 1,6 мільйона гривень.

"Запланували обвалити, підсапати й закрити плівкою залишки одного із цехів, де гранично допустимі концентрації парів ртуті вищі за норму в 40 раз. Ми ведемо переговори із заводом "Микитртуть", який готовий прийняти в нас ці відходи на збереження й утилізацію. А в перспективі планується "Радикал" огородити стінкою й зверху закрити бетонною плитою", - сказав Пшеничний.

"Підприємство "Захід" на проспекті Вернадського, де сьогодні перебувають відходи першого класу небезпеки - берилію, не працює, усі відходи запаковані й заварені в 111 металевих контейнерах. Вони герметичні, і прямої небезпеки немає", - додав він.

Водночас, пояснив чиновник, на випадок надзвичайної події - пожежі або теракту, прийнята програма, по якій усі ці відходи повинні вивезти за межі України.

"На це виділено 14 мільйонів гривень. Уже є домовленість із чехами", - сказав Пшеничний.

"Наступний об'єкт - спец комбінат "Радон" на вулиці Червонопрапорній. Сьогодні це тимчасове сховище радіоактивних відходів. У 1998-му там відбулася промислова аварія, внаслідок чого радіоактивні відходи перемішалися із ґрунтовими водами й потрапили в річку Віта. Існує програма, по якій відходи з "Радону" заплановано вивезти в 10-кілометрову Чорнобильську зону для утилізації", - пояснив він.

І додав, що на це необхідно 17,5 мільйони гривень.

"Два роки тому виділили 4,6 мільйона, на які виготовили 268 контейнерів для зберігання. Тепер справа за МНС, яке повинне дофінансувати цю програму, завантажити відходи й вивезти їх у Чорнобильську зону", - сказав Пшеничний.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ