Київський храм розписали "петриківкою". Фото

19.07.2011  13:44

1 2 3 4
Усі фото з сайту Рукотвори
 У столиці з'явилася особлива церква - храм на Михайлівській площі оздобили петриківським розписом.

Внутрішню частину Свято-Юріївського храму, що належить Київському патріархату, за кілька тижнів розписали художниці з села Петриківка Галина Назаренко та Ірина Кібець, повідомляє сайт Рукотвори.

Ні настоятель храму, ні самі художниці схожої оздоби релігійної установи раніше не бачили, хоча й кажуть, історично рослинними орнаментами свої церкви розмальовували ще козаки, а також ними розписували культові споруди митці багатьох релігій світу.

"Петриківка - це наша українська відповідь будь-яким релігійним орнаментам, що існують у світі. Нема такої релігії, де б рослинні мотиви не використовувалися в орнаментах", - сказав протоієрей отець Сергій Станкевич, настоятель Свято-Юріївського храму.

Ідею оздобити храм розписом підкинули настоятелю самі прихожани, які випадково потрапили на виставку Назаренко в Софії Київській.

За словами настоятеля, розпис у храмі відбувався за певними християнськими звичаями, кожна квітка і колір взяті не просто так, а мають своє глибинне значення.

"Символ Христа - троянда, символ Богородиці - лілея, а якщо взяти виноград, то взагалі тут проповідь про те, якими ми повинні бути. Господь наш сказав, що він лоза, а про апостолів, що вони - гроно. А якщо вплести сюди колос пшеничний, то ми побачимо і натяк на хліб та вино, яке пересутнюється з тілом і кров'ю. Незабудки - символ простих людей. Словом, ці орнаменти можна читати, як відкриту книгу", - додав настоятель храму.

Майстрині розмалювали святилище - місце, де збираються прихожани для молитви, де відбуваються всі події уцерковленого життя (хрещення, вінчання, божественні літургії, молебни, причастя).

Водночас вівтар жінки розмалювати не зможуть, адже, за древньою традицією, у вівтарі дозволяється бути присутнім тільки чоловікам і жінкам-черницям.

Тож тепер церква шукає чоловіка-майстра, який би зміг закінчити розпис храму.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ