Місце в київському дитсадку треба "забивати" ще під час вагітності?



Фото img.vidido.ua

Столичні родини почали записувати дітей у дитсадок мало не відразу після народження. Причина - у катастрофічній нестачі дошкільних закладів у Києві, пише "Сегодня".

Так, за даними Головного управління освіти, в Києві не вистачає близько 10 тисяч місць у садочках, і найближчим часом ситуація не зміниться.

Крім того, якщо цього року у перший клас пішло 26 тисяч школярів, то через п'ять років очікують 32 тисячі першокласників. Тобто для тих, кому зараз тільки рік, потрібні додаткові 6 тисяч місць.

У центральних районах, де дитсадки ще 10-15 років тому закривали і віддавали під інші організації, і в місцях новобудов, де живуть молоді сім'ї з маленькими дітьми, конкурс на місце в дитсадку іноді становить 4-5 дітей на місце!

Тож нині столичні матусі жартують "Щоб влаштувати дитину в дитсадок, потрібно записувати її ще під час вагітності".

За словами мами місячного Дмитрика Оксана Д., вона планує влаштовувати свого сина в дитсадок вже у вересні, тобто коли дитині буде всього 2,5 місяця. Це гарантує, що дитина потрапить у дошкільний заклад у 2 роки.

З проблемою черг в дитсадках зіткнулася мама 3-річної Яніни із Солом'янського району.

"Коли в 3 роки ми зібралися йти в дитсадок, виявилося, що для нас місця немає. Завідуюча садком на вул. Кадетський гай пояснила, що місць просто немає, хоча ми і маємо йти в цей сад за місцем прописки", - розповіла мама Діана.

3-річну Яніну довелося віддати в інший дитсадок, але не просто так, а за "благодійний внесок".

"Наприклад, я заплатила 1700 гривень. За ці гроші нам запропонували купити білі наволочки. Інші мами купували на ті самі гроші миючі засоби", - додала Діана.

У Головному управлінні освіти, природно, кажуть, що платити не обов'язково, але фінансовій "підмозі" завжди радіють.

"Грошей не вистачає, і ми вдячні, що батьки надають допомогу. Але якщо ви не хочете, а з вас вимагають, звертайтеся в райвно", - порадила начальник ГУ освіти Віра Горюнова.  

Видання з'ясувало, що записати дитину в садочок можна лише за рік наперед. 

У мерії про проблему знають і кажуть, не вистачає 70 дошкільних закладів.

"Сьогодні в місті - 560 дошкільних закладів, з яких працює 481, і велика частина з них була відкрита в 70-90-х роках. За останні 5 років у Києві відкрито всього 9 дитсадків. Ми прийняли рішення активізувати будівництво цих об'єктів, тому до 1 вересня 2011 плануємо завершити будівництво 4 дитсадків в Дарницькому, Деснянському і Святошинському районах", - сказав голова КМДА Олександр Попов.

Ще два садки, за його словами, просто відремонтують.

"Крім того, ми перевірили приміщення садочків, які не використовуються за призначенням. На підставі отриманих матеріалів створили міську програму, якою передбачено за 5 років відновити роботу 35 дитсадків", - пообіцяв Попов.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ