Археологи проти будівництва на місці Десятинної церкви


Союз археологів виступив проти будівництва нової будівлі на залишках Десятинної церкви в Києві.

Вони переконані, що відбудовувати Десятинну церкву не можна не тільки тому, що це "суперечить міжнародному та українському законодавству, але й тому, що на Старокиївській горі неможливо ніяке будівництво", повідомляє дупутат Києвради Олександр Бригинець.

"Так зване відтворення Десятинної церкви є прямим порушенням норм світового законодавства з охорони історичних пам'яток. Їх положення вимагають збереження автентичних пам'яток і заперечують реконструкцію (відтворення або створення копій) цих пам'яток", - наголошується в повідомленні.

Археологи пояснюють, що будівництво на горі неможливо, тому що Старокиївська гора - всесвітньо відомий пам'ятник, і її територія є заповідною зоною археологічної загальнодержавного значення.

"Унікальний шар гори містить пам'ятники епохи неоліту, трипільської, скіфської епохи та ранньослов'янських часів; язичницький могильник, князівські палаци, ремісничі майстерні та братську могилу захисників Києва 1240 року", - зазначили археологи.

Як відомо, раніше Українська православна церква Київського патріархату виступила за передачу їй храму на фундаменті Десятинної церкви у випадку, якщо він буде зведений.

Увечері 25 травня близько фундаменту Десятинної церкви були вивантажені два будівельні вагончики. За даними ЗМІ, вагончики були привезені УПЦ МП.

При цьому представники забудовника відмовилися надати будь-які дозвільні документи на проведення робіт співробітникам міліції, які були викликані на місце подій.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ