Чорницю до Києва везуть з Чорнобиля та ще й кроплять дихлофосом?



Фото luchesk.com.ua
У столиці стали масово продавати чорниці. Бабусь з кошиками ягід можна зустріти біля виходів з метро та супермаркетів. Біля них швидко виростають черги, а ягоди розмітають по 22 гривні за літр.

Однак, не всяка ягода придатна для споживання і тим більше корисна, пише Kievpress.

Кореспонденти видання пересвідчилися в тому, що на вигляд апетитні ягоди можуть бути дуже небезпечними.

Як з'ясувалося, придбані біля метро "Нивки", "Політехнічний інститут" та "Університет" чорниці мали чималу дозу радіоактивних речовин.

За словами лікаря-радіолога Державної лабораторії № 5 ветеринарно-санітарної експертизи Світлани Малюк, кожна порція чорниці містить від 680 до 1500 Беккерель Цезію 137 на 1 кг при нормі в 500 Бк/кг.

За висновком лабораторії, придбана біля універмагу "Україна" садова малина містить 24 Бк/кг, при нормі - 70 Бк/кг, але і її їсти не рекомендують. Мовляв, зірвана була в дощ, ймовірно, за день до продажу та й продавалася коло самої дороги - у перенасиченому вихлопами просторі.

У лабораторії кажуть, до них щодня звертається не менш п'яти продавців чорниці, яку везуть з усієї України. І, як правило, двом з них лабораторія не дозволяє торгувати на ринку, адже їх продукція шкодить здоров'ю киян.

Водночас, за даними видання, у лісах навколо Чорнобиля цього року гарний урожай лісових ягід, які часто перенасичені цезієм 137.   

Але не тільки цезієм "багаті" ягоди, які продають на стихійних ринках.

"На стихійних ринках навколо фруктів і ягід, як правило, кружляють роями мошка, оси, а покупці побоюються купувати товар в оточенні комах. Недавно бачила, як біля виходу зі станції метро "Палац Україна" жінка дихлофосом обробляла пластикові стаканчики для продажу ягід. Звичайно, мошки на цей коктейль уже не злітаються. І це часте явище", - розповіла завідувачка Держлабораторії ветеринарно-санітарної експертизи № 5 при Володимирському ринку Галина Климчук.

Вона радить запитувати в торговців ягодами висновок державної лабораторії, при цьому звертати увагу на вагу, зазначену у документі й дату проведення лабораторної експертизи.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ