Антимонопольний комітет вимагає у Попова прозорих тарифів на компослуги


Антимонопольний комітет зобов'язав Київську адміністрацію вжити вичерпних заходів щодо забезпечення прозорих й обґрунтованих тарифів на комунальні послуги у столиці.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби АМКУ.

"Київська міськдержадміністрація не дотримувалася вимог нормативно-правових актів під час встановлення тарифів на послуги опалення та постачання гарячої води. Зокрема, у Києві не визначено ні виробників, ні виконавців послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води", йдеться в повідомленні.

Внаслідок цього, додали в АМКУ, ЖЕКи, що фактично надають послуги, але юридично не визначені їх виконавцями, неможливо притягнути до відповідальності за ненадання або надання не в повному обсязі послуг, зниження їх якості.

"При цьому, КМДА встановила тарифи на зазначені послуги без належних висновків Державної інспекції з контролю за цінами, за відсутності даних щодо опалювальної площі житлового фонду столиці, без урахування фактичного розподілу виробленої теплоенергії та за умов завищення норм споживання послуг з гарячого водопостачання", йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим, Комітет зобов'язав КМДА забезпечити встановлення тарифів на послуги опалення та постачання гарячої води у порядку, передбаченому чинними нормативними актами.

Водночас АМКУ звернувся до Мінрегіонбуду та ЖКГ з вимогою внести зміни до Порядку визначення виконавця компослуг у житловому фонді, вказавши, що виконавцями послуг опалення та гарячої води можуть бути лише суб'єкти природних монополій, які мають відповідну інфраструктуру.

Комітет також наполіг, щоб НКРЕ затвердила нормативний акт, який передбачатиме розподіл виробленої і відпущеної теплоенергії для виробництва послуг з опалення та постачання гарячої води між категоріями споживачів.

У свою чергу, Держцінінспекція з контролю за цінами має забезпечити безумовне дотримання порядку формування, встановлення та застосування чинних тарифів на ком послуги.

Про результати проведеної роботи державні органи мають повідомити АМКУ впродовж місяця.

"Органи влади, відповідальні за встановлення тарифів на послуги ЖКГ у місті Києві, повинні спрацювати як єдиний механізм: злагоджено та рішуче - вартість послуг має бути економічно обґрунтованою. Антимонопольний комітет наполягає на цьому", - зазначив з цього приводу перший заступник голови Комітету Рафаель Кузьмін.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ