Московський патріархат хоче дати грошей археологам, щоб швидше копали під Десятинкою


Питання об'єднання проектів і початку музеєфікації Десятинної церкви перебуває у підвішеному стані.

Про це Kievpress заявив член журі конкурсу КМДА, директор КП "Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт" Геннадій Гера.

"На сьогоднішній день витрачені бюджетні кошти, проведено конкурс, обрані переможці, але ніякого просування вперед не відбувається. Адже за результатами конкурсу має йти якась дія. Якби вибрали тільки один проект, то він був би одразу затверджений Міністерством культури і рекомендований КМДА для подальшої реалізації", - заявив чиновник.

За його словами, головним завданням зараз є доопрацювання і об'єднання двох концепцій, які перемогли на конкурсі.

"Але цього все ще ніхто не зробив. Питання перебуває у підвішеному стані, що неприпустимо на сьогоднішній день. Я, як член журі, наполягаю на тому, щоб міська влада поставила перед авторами проектів-переможців конкретні терміни, в які вони повинні виробити єдиний документ. Адже затягування цього процесу завдає шкоди не тільки іміджу Києва та міської влади, але й самій святині, фундамент якої продовжує руйнуватися"- заявив Гера.

У свою чергу голова Синодального відділу УПЦ з питань архітектури, протоієрей Віталій Косовський заявив, що УПЦ МП "стурбована занедбаністю і руйнуванням фундаменту Десятинної церкви і готова допомогти археологам у фінансуванні розкопок".

"Коли будуть узгоджені всі дозвільні документи (на будівництво музею і храму), фінансування для закінчення археологічних робіт ми знайдемо", - заявив він.

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ