Київські парковки проводять повз бюджет півмільйона на місяць



Київський бюджет втрачає близько півмільйона гривень на рік через махінації на парковках.

Про це пише газета Сегодня, журналісти якої провели відповідний експеримент, попрацювавши паркувальниками.

За даними газети, паркувальник на масиві може заробити до 60 гривень на день, а в центрі - до 200 гривень.

"Ти маєш відпрацювати план - 30 талонів. Додатково до них видають ще 20, на випадок, якщо буде багато машин. Зазвичай ми їх не продаємо, оскільки треба самим заробити. Але ти повинен знати, план - це святе. Ти повинен здати касу, а решта забираєш собі. Але про це, звичайно, не говори. За день виходить 60 гривень", - пояснив один з паркувальників.

За його словами, у центрі міста можна заробити більше, але є свої ризики.

"У центр потрапити нереально - там все зайнято і зовсім інші гроші. Там і 200 гривень можна за день в кишеню покласти. На "козирних" місцях стоять старожили, а тебе можуть поставити там, де повний "голяк", але якщо не виконаєш план, за кожен непроданий талон ти платиш з власної кишені. Так що краще тут. Тут не штрафують", - розповів паркувальник.

Водночас офіційна зарплата паркувальника, за даними видання, складає усього 850 грн.

"А як прожити на 800 гривень? Тому й беремо, хоча їздять перевірки", - каже паркувальник.

Згідно з офіційним сайтом КП, в столиці близько 200 платних майданчиків для парковки.

Під першу зону в центрі Києва, де година стоянки коштує 10 грн., потрапляє менше 20% майданчиків, під другу, вартістю 7 грн., 30%, у третю зону, де ціна питання 5 грн., трохи більше 50%.

Таким чином, за розрахунками газети, у третій зоні, де "в кишеню кладуть 60 грн. на день", бюджет недоотримує близько 1700 грн. на місяць від одного паркувальника.

А якщо порахувати, що в цій зоні на 100 парковках працює по одному паркувальнику, бюджет міста недоотримує близько 170 тисяч гривень на місяць.

У другій зоні кожен день "лівих" грошей паркувальники заробляють 80 грн. або 2400 грн. на місяць.

Якщо врахувати, що в цій зоні 60 парковок, бюджет міста недоотримує ще 144 тисячі грн.

У центрі міста, тобто в першій зоні, за розповідями паркувальників, план значно вищий - 70-100 талонів. Але й "ліві" заробітки теж відрізняються.

Виходить, що 1 майданчик в першій зоні заробляє щомісяця в кишеню паркувальнику 3 тисячі гривень, а в місяць бюджет недоотримує 120 тисяч гривень з 40 майданчиків. Загалом, з усіх зон повз касу йде майже півмільйона на місяць. Але це мінімальні підрахунки, оскільки є великі майданчики, де працюють одразу 2-3 паркувальника, пише газета.

У свою чергу в.о. директора КП Андрій Дудко стверджує, що ця проблема найближчим часом буде вирішена.

"Проблема дісталася нам від попередньої влади. Ми вже наводимо порядок. Завдання - в рази збільшити надходження до бюджету, що реально. Я недавно приступив до обов'язків і сформував "службу безпеки", вона буде контролювати роботу паркувальників. Поки на парковках буде присутній людський фактор, ця служба зведе його нанівець", - побіцяв він.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ