Бригинець пояснив, чого можуть знести 200-річну пам'ятку на Нижньому Валу


Державна служба охорони культурної спадщини минулого року не надала статусу пам'ятки будинку у стилi "провiнцiйного класицизму" на Нижньому Валу, 17/6. Саме це і дало підстави для його знесення заради будівництва п`ятиповерхового житлового будинку.

Про це заявив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець, повідомляє прес-служба депутата.

"Унікальний 200-річний будинок немає статусу пам'ятки, бо Державна служба охорони культурної спадщини не надала об'єкту відповідний статус. Таке рішення винесене через те, що споруда втратила деякі автентичні елементи. Кілька років тому київська влада надала цьому будинку статус нововиявленої пам'ятки, але в кінці 2010 року на загальнодержавному рівні його не підтвердили", - заявив Бригинець.

Він наголосив, що це традиційна ситуація, коли історичним будинкам, власники яких хочуть їх знести, не надають статус пам'ятки. За останні роки відповідний статус не підтвердили щодо сотні об'єктів, значна частина яких вже знесена.

"Чиновники вишукують причини для знищення будинку, а не для його збереження, як це відбувається у всіх цивілізованих країнах. На жаль, Київ щодня втрачає свою унікальність. З кожним зруйнованим - тим паче 200-річним будинком - ми прискорюємо свій шлях від культурної історичної столиці до другосортного провінційного містечка", - наголосив Бригинець.

Як відомо, архiтектор Георгiй Духовичний заявляв, що будівля зберегла первинний декор iз різьбленої деревини та поверхневий декор з вiнцевим карнизом середини XIX столiття, але наразі може бути знесена.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ