Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4e08734fb1efa/
Українська правда
Київ

ЮНЕСКО роками не може отримати необхідну інформацію від Києва

27.06.2011  15:10

Експерти ЮНЕСКО констатують, що Україна не може надати тих документів та даних, котрі ця організація просить уже не перший рік.

Про це йдеться у резолюції Комітету з всесвітньої спадщини, повідомляє громадська ініціатива "Збережи старий Київ".

Експерти висловлюють жаль, що Україна зволікає з наданням низки надзвичайно важливих документів з питань охорони культурної спадщини.

Зкорема, ЮНЕСКО у відповідь на своє прохання не отримало від України достатньої інформації по низці об'єктів, що будуються, котрі ця організація просила зупинити. Мова йде про кілька будівництв в буферній зоні Софійського собору, зокрема, про адресу Гончара 17-23.

"Очевидно, що українським чиновникам нема чого сказати ЮНЕСКО, оскільки будівництва тривають. Незважаючи на прохання ЮНЕСКО, українська влада саботує встановлення меж історичного центру Києва і не виробила план зі управління об'єктами всесвітньої спадщини на території Києва", - кажуть активісти "Збережи старий Київ".

Експерти ЮНЕСКО та ІКОМОС також констатують, що Україна, попри звернення до неї, не зробила дослідження ландшафту у зоні Києво-Печерської Лаври. Також Україна не надає плану консерваційних робіт, котрі зараз тривають на Андріївській церкві.

"Ймовірним поясненням тут є факти надзвичайно тривожного стану, у якому знаходиться сама церква через забудови навколо неї. Аналогічна ситуація склалася з Дальніми печерами Лаври - також Україна не надала жодних документів з приводу їх відновлення та збереження", - наголосили активісти.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.