ЮНЕСКО роками не може отримати необхідну інформацію від Києва


Експерти ЮНЕСКО констатують, що Україна не може надати тих документів та даних, котрі ця організація просить уже не перший рік.

Про це йдеться у резолюції Комітету з всесвітньої спадщини, повідомляє громадська ініціатива "Збережи старий Київ".

Експерти висловлюють жаль, що Україна зволікає з наданням низки надзвичайно важливих документів з питань охорони культурної спадщини.

Зкорема, ЮНЕСКО у відповідь на своє прохання не отримало від України достатньої інформації по низці об'єктів, що будуються, котрі ця організація просила зупинити. Мова йде про кілька будівництв в буферній зоні Софійського собору, зокрема, про адресу Гончара 17-23.

"Очевидно, що українським чиновникам нема чого сказати ЮНЕСКО, оскільки будівництва тривають. Незважаючи на прохання ЮНЕСКО, українська влада саботує встановлення меж історичного центру Києва і не виробила план зі управління об'єктами всесвітньої спадщини на території Києва", - кажуть активісти "Збережи старий Київ".

Експерти ЮНЕСКО та ІКОМОС також констатують, що Україна, попри звернення до неї, не зробила дослідження ландшафту у зоні Києво-Печерської Лаври. Також Україна не надає плану консерваційних робіт, котрі зараз тривають на Андріївській церкві.

"Ймовірним поясненням тут є факти надзвичайно тривожного стану, у якому знаходиться сама церква через забудови навколо неї. Аналогічна ситуація склалася з Дальніми печерами Лаври - також Україна не надала жодних документів з приводу їх відновлення та збереження", - наголосили активісти.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ