У центрі Києва продають старовинний будинок. Столична влада про це вперше чує



Фото Комсомольської правди

На будівлі, що розташована за адресою Межигірська, 19/33, з'явилося оголошення про продаж. Будинок дореволюційного будівництва виглядає жахливо після того, як в ньому кілька разів траплялися пожежі.

Остання сталася влітку 2008 року, тоді в будівлі провалився дах і вона стала остаточно непридатною для проживання, пише "Комсомольська правда". 

" Ми боїмося тут ходити. Може щось на голову впасти. Дім красивий, дуже шкода буде, якщо його знищать. Хоча що вже можна зробити? Он, стіна наскрізь тріснула, ні балконів, ні перекриттів цілих не залишилося, підвали перетворили на звалище. Це вже не відремонтуєш", - каже мешканка Подолу Валентина Луцик.  

Видання відзначає, що дім простіше знести, ніж ремонтувати і саме так, судячи з усього, розмірковують і продавці.

За будинок просять 4,5 мільйона доларів і радять не затягувати з придбанням, мовляв, претендентів досить багато.

Також кажуть, що будівлю можна знести і жодних проблем з цим не буде.

"Що ви, ніяких проблем! Це пам'ятник нововиявлений, там потрібно тільки фасад зберегти. Тобто навіть якщо ви будинок повністю знесе, фасад просто потрібно буде відновити в первозданному вигляді", - спокійно пояснила представник продавця.

Однак, як з'ясувалося у Головному управлінні охорони пам'яток та культурної спадщини КМДА про продаж там нічого не знають.

  словами, будівля без узгодження з владою продавати не можна.

"Цей будинок дійсно пам'яткою архітектури, тому про знищення будівлі не може бути й мови. Зносити його не можна. Ми зараз будемо з'ясовувати всі обставини, пов'язані з недотриманням охоронного договору. Незважаючи на те що пам'ятка визнана нововиявленою, це не скасовує зобов'язань власника з утримання його в належному вигляді", - сказав в. о. керівника ГУ охорони пам'яток Сергій Новгородський.

Він пообіцяв наступного тижня зустрітися з балансоутримувачем і вимагати від нього пояснень.

Однак, за словами голови комісії з культури Київради Олександра Бригинця, що максимальне покарання, яке отримує сьогодні непорядний балансоутримувач, який знищив пам'ятник, - це кілька сотень гривень штрафу.

"Природно, коли при продажу мова йде про мільйони доларів, мізерним штрафом нікого не злякаєш", - сказав депутат.

Він додав, що єдиний вихід з ситуації - це повернення подібних будівель у власність міста в судовому порядку.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ