ЮНЕСКО просить Україну ввести мораторій на забудову схилів Дніпра



"Монстр" на Мазепи, 11а. Фото Олега Стельмаха
Комітету з всесвітньої спадщини ЮНЕСКО закликає українську владу ввести мораторій на будівництво висотних будівель на схилах Дніпра у Києві.

Про це повідомляють активісти громадської ініціативи "Збережи старий Київ", які знаходяться на 35-й сесії, що проходить 19-29 червня у Парижі.

"Комітет із всесвітньої спадщини висловлює сум з приводу деградації панорами вздовж Дніпра, і повторює своє прохання до Держави-учасниці (Україні) ввести мораторій на висотні будівлі", йдеться в тексті резолюції ЮНЕСКО.

Як відомо, останні роки стали фатальними для панорами Дніпра. Зокрема, у 2004 році розпочалося будівництво першої висотної будівлі на вулиці Грушевського, 9а, у 2007 році поряд почали зводити елітну багатоповерхівку по вулиці Мазепи, 11а.

У 2011 році було розпочали спорудження вертолітного майданчика та естакади на дніпровських схилах.

Активісти "Збережи старий Київ" також наголосили, українська влада свідомо надає ЮНЕСКО викривлену та неповну інформацію щодо забудови у Києві.

"ЮНЕСКО виказала стурбованість фактом будівництва 150-метрового хмарочосу на Кловському спуску, 7, котрий руйнує панораму Києво-Печерської Лаври. У відповідь українська влада запевнила ЮНЕСКО, що Держкультспадщини видав розпорядження переглянути проект будівництва. Насправді ж документів Держкульспадщини ніхто не бачив, проект не переглянули, і 150-метрову будівлю вже збудовано, зараз йде оздоблення фасаду", - наголошують активісти.

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ