Кожен третій вагон метро потенційно небезпечний


Із 664 експлуатованих вагонів метро 187 вичерпали свій ресурс ще кілька років тому. А рік випуску частини складів взагалі - 30-40-ті роки, коли тільки підземка з'явилася в Москві.

Про це пише "Сегодня" з посиланням на джерело у Київсьому метро.

За словами співрозмовника, при нинішніх темпах закупівель нових вагонів, знадобиться мінімум 10 років для оновлення парку.

Сьогодні ж потяги їздять зі списаними деталями, які використовують через відсутність грошей. Частина деталей в метро виготовляють самі або доварюють браковані і так склади випускають на лінію.

Учорашня поломка в метро сталася через заводський брак.

"У потяга, який недавно доставили з Росії, розлетівся так званий кран, який необхідний для випуску повітря. Через це стала неможлива робота гальм, дверей і всього управління, яке працює на повітрі", - сказав співрозмовник видання.

За його словами, ці вагони купували при екс-застпнику мера Денису Бассу.

"Ми відразу говорили, що вони не хороші. Краще було зробити українсько-чешські. Але нас не послухали. Тепер перевіримо всі крани", - сказав співрозмовник.

Він додав, що у сьогоднішніх вагонах ламаються конденсатори, у візках вагонів та колесах багато тріщин. Але потяги змушені латати, бо грошей нема.  

Адже щоб капітально відремонтувати 100 вагонів потрібно близько 80 мільйонів гривень. А щоб купити 50 нових - 400 мільйонів гривень.

У той же час тільки на проїзді метро заробляє близько 600 мільйонів гривень, відзначає видання.  

Однак, у прес-службі підземки кажуть, метрополітен самостійно забезпечує себе лише на 80% від потреб.

За рік дохід становить близько 800 мільйонів гривень. Крім проїзду, 78 мільйонів - від реклами, більше 20 мільйонів - від оренди та інших доходів. Але, незважаючи на такі доходи, самостійно оновити склад підземка не може.

Так чи інакше, але до Євро-2012 в мерії обіцяють вирішити проблему. Планують закупити 100 нових вагонів. Але це лише шоста частина від необхідного.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ