Жителі Софіївської Борщагівки залишились без землі


Жителі Софіївської-Борщагівки вже майже рік відвойовують своє право на землю. Дорогоцінні клаптики у Києво-Святошинському районі роздали людям, які жодного стосунку до неї не мають.

Про це повідомляє СTБ.

"Земля розкрадалася у великих розмірах, і це громаді стало відомо, після того як голова провів загальні збори. Коли відкрилися ці кричущі факти, мешканцям стало зрозуміло, що люди, які  взагалі не мали жодного відношення ні до села, ні до радгоспу отримували землю у великих розмірах", - каже жителька села Софіївська Бощагівка Тамара Давиденко.

Натомість сотні жителів досі не можуть посадити власний город чи збудувати хату, бо їй, як з'ясувалося, землі у рідному селі не вистачило.   

"Шість років ходила день у день. Обіцяють, що буде, мовляв, прийдіть тоді. Але нема землі.  Уже, кажуть, роздали головним. А мене п'ятеро дітей, і мені треба, і роблю 20 років у колгоспі", - жаліється місцева жителька Ніна Рибчинська.

Натомість Лідія Зінченко, депутат сільради Софіївської Бощагівки попереднього скликання, за якого і роздавали землю, каже, про те, що ділянки виділили не місцевим, дізналися запізно.

"Рішення ухвалювались на сесії. Ми тих рішень не бачили, а земля видавалася тим особам, яких ми не знаємо", - виправдовується депутат.

Нині люди вимагають від сільських депутатів повернути землю громаді і розділити між селянами. Для цього депутати мають зібратися на сесію, але більшу половину з них тут не бачили вже восьмий місяць.   

Голова земельної комісії села Валентина Моцик каже, ділянки виділяли людям, які навіть не знають про це, без документів чи за підробленими.

"Порушень дуже багато, сільська рада недоотримала в бюджет 178 мільйонів гривень. Це питання, які повинні були на сесіях вирішуватись, але не вирішуються".

У районі прокуратурі інформацію сільських депутатів підтвердили. Кажуть, вже порушили одну карну справу, і подали близько ста прокурорських протестів.

Прокурор Києво-Святошинського району Василь Федоренко каже, що слідство вже на завершальному етапі, і найближчим часом справу спрямують до суду.

Про те, що шанси повернути селянам землю досить високі, запевнив голова Держкомзему Сергій Тимченко.

Він згори отримав доручення: усі незаконні землевідведення повернути у власність держави або громади.

Люди у Софіївській-Борщагівці чекають на рішення судів та реакцію урядовців. Утім, якщо землю їм не повернуть, селяни обіцяють вдатися до інших методів.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ