Хлорку в Десенку зливає водопровідна станція


Піниста вода з різким запахом хлору витікає в Десенку з Деснянської водопровідної станції.

Під час очищення води у фільтрах і відстійниках накопичується осад, його вимивають більшою кількістю води й спускають у Русанівську протоку, пише "Газета по-київськи".

За словами фахівців, це робиться законно. Мовляв, раніше концентрація осаду була допустимою.

Однак фахівці екоінспекції й водопровідної станції все ж взяли проби води, результати дослідження якої стануть відомі через тиждень.

"Лабораторія станції бере проби води щомісяця, а наше завдання, як контролюючого органа, їх перевіряти", - пояснила заступник начальника відділу інструментально-лабораторного контролю інспекції Ірина Жмудь.

У свою чергу заступник начальника хімічно-бактеріологічної лабораторії Деснянської водопровідної станції Світлана Маслякова каже, що воду на станції відстоюють, фільтрують, очищають та знезаражують.

"Потім фільтри й відстійники промиваються великою кількістю води, яка вимиває осад, мул і несе їх по трубах", - сказала вона, додавши, що така технологія діє з моменту відкриття станції, якій уже 50 років.

За словами Маслякової, коли прокладали промислову каналізацію, не розраховували, що неподалік від берега з'являться будинки, і їхні жителі стануть дихати залишками хлорування води.

Смердючу воду скидають за графіком - з 10 до 12 годин. Однак, місцеві жителі розповідають, що, буває, цим займаються й уночі.

На станції управління охорони навколишнього середовища кажуть, що мешканці могли відчути запах хлору через спеку. Мовляв, улітку вода цвіте, на її очищення потрібно додаткове хлорування, звідси й запах.

Водночас директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко каже, що у Європі, де турбуються про здоров'я людей, хлорування давно замінили іншими видами очищення води:

"Показник гранично допустимої кількості шкідливих речовин у воді розроблявся в 60-х роках. Можливо, якщо в одну річку зливати тільки хлор, то шкоди не буде. Але у річку скидають усього потроху, і виходить багато".

Як відомо, раніше мешканці Русанівки заявили. що невідоме підприємство зливає в Десенку рідину з сильним запахом хлору, у кілометрі від пляжу на Микільській Слобідці.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ