Новий метод вибивання боргів: щоб повернути гроші, радять продати органи


Колекторські компанії знайшли новий спосіб боротьби зі злісними боржниками, які не можуть або не хочуть погашати кредити.

Замість щоденних дзвінків, смс і листів тепер колектори ганьблять боржників перед сусідами і навіть пропонують продати органи, щоб віддати гроші, пише "Газета по-київськи".

Фантазії колекторів немає меж. Так, наприклад, про те, що жителька Троєщини Лариса Олексіївна не платить за кредитом, нині знають всі сусіди, адже на під'їздах її будинку розвісили оголошення.

У папірцях вказані прізвище, ім'я та по батькові жінки, її повна адреса, суму боргу й відсотків. Однак, наголошує видання, подібна форма впливу на боржника порушує закон "Про захист персональних даних" і "Про інформацію".

Боржниці вдома не було, а її зять розповів, що не знає, чи брала теща кредит. Мовляв, жодні листи від банку чи колекторської компанії їм не приходили.

Усі "ганебні" оголошення в під'їзді швидко зірвала внучка боржниці, кажуть сусідські діти.

Юрист Всеукраїнської громадської організації з захисту прав споживачів фінансових послуг Анатолій Соболевський каже, що подібні дії колекторів незаконні.

За його словами, надсилати листа із претензіями кредитні організації можуть винятково боржникові, але не вивішувати подібні оголошення на загальний огляд.

Тому Лариса Олексіївна може подавати до суду й притягати кредиторів до кримінальної відповідальності.

"У моїй практиці таких випадків тьма. Приведу кілька кричущих випадків: чоловік заборгував суму одному з найбільших банків. У контексті вимог погасити кредит одержав листа, у якому вказувалася вартість людських органів. Мол, продавай органи - і повертай гроші. В іншого боржника гроші вибивали, шантажуючи фотографіями його дружини в купальнику, знайденими в соціальній мережі. Їх обробили у фотошопі й розвісили по місту", - розповів юрист.

Однак, у колекторській організації "ІЗІ Кредит", якій заборгувала жителька Троєщини, кажуть, що іншого виходу не мали.

"Коли людина перестає платити й відповідати на телефонні дзвінки, у нас немає іншого виходу й доводиться робити так. Ми не банк, а кредитна організація, і ми маємо на це право. Ми, звичайно, можемо подати до суду на боржника, але спочатку намагаємося піти назустріч, достукатися, нехай навіть такими способами", - розказала адміністратор Тетяна.
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ