"Метроград" приберуть, щоб пустити тунель під Бесарабкою


Столична влада має намір прокласти тунель від Майдану Незалежності до Львівської площі, прибрати "Метроград" та збудувати паркінг під Європейською площею.

Про це в інтерв'ю "Сегодня" заявив головний архітектор Києва Сергій Целовальник.  

"Київ повинен ущільнюватися не на шкоду жителям, підніматися вгору, щоб не залишатися на рівні містечка, і йти вглиб - тунелі, підземні торгові центри", - сказав він.

"Проект Європейської також гарний. Він передбачає будівництво 4 рівнів під землею від Майдану до Європейської: паркінг, торговий центр. Покращиться транспортна розв'язка на самій площі. Залишати так, як є, не можна. Там зараз великі затори", - сказав Целовальник.

Єдина проблема, за його словами, - інвестор, який би взявся за це будівництво.

"Хотілося б реалізувати ідею розв'язки на Бессарабці - машини будуть їхати від Майдану по Хрещатику, далі пірнати в підзений рівень під Бессарабською площею і виходити на поверхню на вул. Червоноармійській за площею Льва Толстого. "Метроград" для цього доведеться прибрати. Другий рівень - нинішній. Він буде пішохідним. Третій - естакада з бульвару Шевченка до вул. Басейної, з виходом до бульвару Лесі Українки", - сказав головний архітектор.

Поряд з цим планують розвивати ділові центри Києва на 5 визначених майданчиках поза центром столиці і з'єднати правий і лівий береги підводним тунелем від села Чапаївка до вулиці Бориспільської.  

"Вважаю, що загальна територія Княжого Затону найбільш сприятлива зона. Там є дві станції метро, магістраль на Бориспіль, гарні види на правий берег. Інший майданчик - біля озера Вирлиця, уздовж проспекту Бажана. Третя - біля нового Дарницького моста, поруч із Княжим Затоном. Потім лівобережний центр біля вул. Луначарського. На правому березі - це ВДНГ. Останній майданчик - аеропорт у Жулянах. Там можна також знайти місце під бізнес-центри", - розповів Целовальник.

Водночас не всі кияни в захваті від можливої розбудови ділових центрів.

Так, 16 червня більше тисячі студентів підписали петицію проти забудови Національного виставкового центру "Експоцентр України" та висунули вимогу включити площу Експоцентру до території національного природного парку "Голосіївський".

"Голосіївський район поки що вважається найзеленішим районом столиці. Його ліси та парки є зеленими легенями Києва. Більше того, це своєрідний притулок для безлічі диких птахів та звірів", - заяви активіст НЕЦУ Андрій Плига.

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ