Целовальник: на набережній буде зелень, а не торгові центри



На Дніпровській набережній не буде закутих у склобетон схилів та здоровенних торгово-розважальних комплексів.  

Про це в інтерв'ю "Сегодня" заявив головний архітектор Києва Сергій Целовальник.

"Проекти минулих років передбачали, що залучення капіталу можливо тільки за рахунок будівництва житла або ТРЦ із підрізуванням схилів і опусканнями транспорту в підземну трубу. Але нас усіх захопила ідея молодих колумбійських архітекторів. Суть її в тому, що схили Дніпра не чіпатимуть, не зрізуватимуть зелень, не будуватимуть будинків, а створюють такі субстрати-схили, які продовжуватимуть пластику рельєфу з озелененням", - сказав Целовальник. 

Згідно з попередніми проектами, на набережній планували зводити ТРЦ та магазини. Зокрема, на вулиці Сагайдачного, 1 уже в серпні цього року мав бути офісний центр. Фото archunion.com.ua 

На цих осередках, у зелені, за словами архітектора, можна облаштувати стежки, велодоріжки, зони рекреації, що спускаються просто до води, не заважаючи транспорту.

Такою у 2004 році уявляло набережну архітектурне бюро "С. Бабушкін". Фото babushkin.com.ua

"На цих субстратах будуть розбиті сквери, парки. Між ними передбачені світлові прорізи, щоб пропускати світло до автомобілів. По схилах можна буде спуститися вниз по доріжках, а піднятися нагору на ліфтах, ескалаторах. Можливо, що й фунікулер там може бути, та й підвісні дороги. У самої ріки будуть бони й пірси. Усі, хто гулятимуть по набережній, зможуть не увесь час іти уздовж ріки, а піти й поперек по дерев'яному пірсу, відпочити на лавочках", - сказав Целовальник. 

Тепер же набережну хочуть перетворити на оазу. Так виглядає один з проектів-переможців конкурсу з благоустрою столиці. Фото ГО Столичні ініціативи

Він також додав, що до ладу приведуть і набережну в районі Русанівки, Березняків і Позняків.   

"Там буде повноцінна набережна. Навіть краща, ніж на правом березі. Все-таки на лівобережжі живе більше мільйона людей. На набережних можуть бути парки, пляжі, водна інфраструктура. Ми будемо все це робити. Згодом", - сказав головний архітектор столиці.  

Водночас Целовальник розкритикував пропозиції попередньої влади щодо створення канатної дороги, Парку радянського періоду та Діснейленду у Гідропарку.  

"Канатна дорога уздовж схилів - це авантюра. Більш хворобливу ідею навряд чи можна вигадати. Виходить, по схилах повинні бути розставлені вишки із частотою 50 м, між ними вирубана вся зелень, щоб кабінки не зачіпали крони дерев. Як на мене, досвід інших країн у створенні підвісних доріг має бути вивчений, але з великою обережністю", - сказав він.

Парк радянського періоду Целовальник назвав гарною ідеєю, якщо "зробити оригінально, а не просто над собою посміятися".

"Під Диснейленд потрібна людина з харизмою, азартом, яка доведе ідею до кінця. Але є й інша проблема. Гідропарк - природна екосистема, що включає акваторію, пляжі, насадження, парки відпочинку. І якщо вода підніметься на 6 м, а таке може відбутися раз у сто років, Гідропарк виявиться тимчасово під водою. Якщо для природи це нормально, то для споруджень, побудованих без врахування обліку підняття на 6-7 м рівня підлоги, це загрожує затопленням", - сказав він.

Як відомо, на вулиці Сагайдачного, 1 планували збудувати 5-поверховий офісний центр зі скла й бетону. Згодом його поверховість змінили до 9 поверхів.

Подейкували, що за цим будівництвом стоїть голова СБУ Валерій Хорошковський, адже саме з ним пов'язують знесення садиби Казанського, яка знаходилась за тією ж адресою, за якою "прописаний" склобетонний центр.  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ