Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4df23c103da00/
Українська правда
Київ

Київський патріархат просить віддати йому Десятинну церкву

10.06.2011  18:45

Українська православна церква Київського патріархату наполягає на відновленні Десятинної церкви в столиці й передачі її Київському патріархату.

Про це на прес-конференції заявив голова інформаційного управління УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря), пише Лігабізнесінформ з посиланням на УНІАН.

"Наша церква завжди послідовно, відкрито й привселюдно виступала за те, щоб храм - перший  кам'яний, побудований після Водохрещення Русі, - був відбудований, відновлений", - відзначив Зоря, нагадавши, що ще в 2004 році священики УПЦ КП освятили хрест поруч із залишками фундаменту Десятинної церкви.

За словами Зорі, завдяки сучасним будівельним технологіям можна музеєфікувати залишки історичного храму: "Зробити таке відновлення храму, у якім можна передбачити доступ до цих фундаментів, - це зовсім не проблема зараз. Можна сполучити й музейне оформлення цього об'єкта, і щоб це був храм. Але цей храм рано або пізно повинен бути відновлений. Оскільки наша віра повинна бути не в руїнах, не у фундаментах, а в золотих куполах і хрестах".

Єпископ певен, що людям не цікаві тільки залишки прадавніх храмів.  

За словами Зорі, в Українській православній церкві Київського патріархату переконані, що Десятинна церква повинна бути передана саме їй.

"Увесь період існування цього храму з кінця Х століття й по 1240 рік, коли він був зруйнований під час монголо-татарської навали й захопленням Батиєм Києва, цей храм був храмом Київської церкви. Московський патріархат виник в 1589 році, тобто, за багато століть після того, як цей храм був зруйнований. Московський патріархат не має ніяких підстав, щоб претендувати на цей храм", - заявив єпископ УПЦ КП.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.