Бригинець хоче прибрати храм біля Десятинної церкви



Бригинець хоче прибрати капличку. Фото Української правди. Київ
У Київраді ініціюють ухвалення рішення про демонтаж і перенесення в інше місце церкви, яка функціонує біля залишків Десятинної церкви.

Про це заявив депутат Київради, голова Постійної комісії з питань культури і туризму Олександр Бригинець, пише Київ.comments.ua з посиланням на УНІАН.

За словами депутата, після відповідних заяв представників КМДА, археологи заявили, що не мають стосунку до виставлених нещодавно біля Десятинної церкви будівельних вагончиків, і нагадали, що з самого початку представники церкви Української православної церкви Московського Патріархату, яка там знаходиться, заявляли, що ці вагончики належать їй.

"Наскільки я розумію цю ситуацію, ці вагончики були привезені за домовленістю між церквою і чиновником, який їх відверто лобіював під час засідання конкурсної комісії (щодо Десятинної церкви)", - сказав депутат.

За його словами, якщо зараз археологи офіційно не приймуть вагончики, то депутати Київради категорично налаштовані на те, щоб ці вагончики були терміново звідти вивезені.

При цьому депутат зазначив, що найважливіший момент у ситуації з будівельними вагончиками -  "це привід повернутися до теми розміщення там незаконно встановленої церковної споруди".

"Дуже сподіваюся, що все це дасть підстави відповідним органам домагатися того, щоб ця церква була демонтована і перенесена в інше місце", - зазначив Бригинець.

Він додав, що в даному випадку церква намагається реалізувати свій "бізнес-проект".

"Церква, яка знаходиться в такому місці, має чималі прибутки. Люди, які приходять на місце Десятинної церкви і не знаходять там ніяких залишків, йдуть в ту церкву, платять якісь гроші. Там розгорнуто продаж сувенірів та релігійної атрибутики біля самого монастиря. Таким чином, це відверто бізнесовий проект", - сказав депутат.

"Київрада буде приймати спеціальні рішення, в усякому разі, є сили, які готові це зробити: якщо процес не піде іншим шляхом, то може бути спеціальне рішення про переселення цієї церкви в інше місце і про передачу вагончиків офіційно археологам", - підкреслив Бригинець.

Як відомо, вночі з 25 на 26 травня біля Десятинної церкви невідомими були вивантажені будівельні вагончики.
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ